Dialog pri ministru

Starši ne odstopajo od zahtev peticije

Mirko Vorkapić
13. 2. 2019, 19.55
Deli članek:

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je sprejel avtorje peticije o potrebnih spremembah v šolstvu. Kaj je na zahteve, podprte z 21 tisoč podpisi, dejal minister?

Osebni arhiv
Predstavnica staršev Nataša Šram odziv ministra ocenjuje kot pozitiven.

Peticijo za spremembo šolskega sistema so pripravili v društvu Svet staršev, do zdaj pa jo je podpisalo že več kot 21 tisoč ljudi. Kot je povedala predsednica društva Nataša Šram, je peticija nastala po ugotovitvi, da starši prek svetov staršev ne morejo narediti veliko za potrebne izboljšave v šolskem sistemu. V peticiji med drugim predlagajo zmanjšanje obsega učne snovi in domačih nalog, zmanjšanje številčnega in več opisnega ocenjevanja, ukinitev nacionalnega preverjanja znanja oziroma njegovo preobrazbo v tako imenovane kompetenčne teste ter uvedbo sprejemnih izpitov za srednjo šolo, gimnazijo in fakultete. Predstavniki staršev in minister Pikalo so spregovorili o predlogih iz peticije, pa tudi drugih predlogih civilnodružbenih gibanj, ki jih v zvezi s predvidenimi spremembami v sistemu vzgoje in izobraževanja prejemajo na ministrstvu. Govorili so tudi o načrtovani široki družbeni razpravi o prihodnjih strateških usmeritvah sistema vzgoje in izobraževanja.

Starši vztrajajo pri zahtevah

Po sestanku je predsednica društva dejala, da je bil odziv ministra pozitiven. Znova je poudarila, da starši ne odstopajo od zmanjšanja obsega snovi, domačih nalog, ureditve nacionalnih preverjanj znanja, ureditve zakonodaje, ki ureja pravice otrok s posebnimi potrebami v šolstvu. Kot je dejala, se bo društvo udeležilo razprave, ki jo bo v mesecu dni kot posvet med različnimi akterji organiziralo ministrstvo. Šramova je sicer priznala, da so med starši in ministrom tudi vidna razhajanja. »Stroka apelira na akademski pogled, kjer je v ospredju storilnost, medtem ko mi izhajamo iz socialnih, čustvenih in konceptualnih stališč,« je povedala predsednica društva Sveta staršev.

STA
Minister Pikalo je napovedal širšo javno razpravo o šolstvu.

Pikalo napoveduje širšo razpravo o Beli knjigi

»Dogovorili smo se, da bodo pobudniki peticije in tudi vsebina peticije del neke širše razprave o Beli knjigi, ki jo bomo organizirali v roku enega meseca,« je dejal Pikalo. Kot je napovedal, se bodo te udeležile različne civilnodružbene organizacije, učitelji, praktiki, tudi strokovnjaki, ministrstvo pa bo v njej delovalo predvsem kot mediator med različnimi pogledi. Tako nameravajo delovati v prvem delu priprave novega strateškega dokumenta, ki bo podlaga za spreminjanje zakonodaje in uvajanje novih pristopov.

Pikalo je dejal, da želijo poslušati vse deležnike in spremembe uvajati na podlagi strateškega premisleka. Vse predloge bodo upoštevali pri pripravi novega strateškega dokumenta na področju vzgoje in izobraževanja, ki ga bodo pripravili do leta 2021, je napovedal.