"Revizionistične izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonija Tajanija, ki opravičujejo fašizem, so nas spodbudile, da kot državljanke in državljani posameznih držav Evrope zahtevamo njegov nepreklicni odstop s predsedniške funkcije izjemno pomembne institucije Evropske unije, ker je s takšnimi izjavami izgubil verodostojnost, ki jo mora imeti predsednik Evropskega parlamenta," so zapisali ob peticiji.

Pri SD so Tajanija k odstopu pozvali že v ponedeljek, danes pa ga je v Evropskem parlamentu javno k odstopu pozvala tudi evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). 

V stranki so danes kot nadaljnji ukrep organizirali mednarodno peticijo za odstop predsednika Evropskega parlamenta. Prvopodpisani so med drugim bivša predsednika Slovenije in Hrvaške Milan Kučan in Stipe Mesić ter nekdanja predsednika DZ Jožef Školč in Milan Brglez. Pod peticijo so se podpisali tudi številni drugi politiki, intelektualci in aktivisti iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Podpisniki peticije med drugim zahtevajo, da se do nedeljskih izjav Tajanija opredelita tudi Evropski svet in Evropska komisija, so sporočili iz stranke.

Tajani se je sicer v ponedeljek ob začetku plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta opravičil za svoje izjave, a so se kritike nadaljevale. Med drugim sta mu danes pismo poslala zunanji minister Miro Cerar in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.