Pijani varuhi postave

Ko angeli v modrem pogledajo v kozarec

L.T.
12. 2. 2019, 19.55
Deli članek:

Vodjo sektorja kriminalistične policije na mariborski policijski upravi Roberta Mundo je ustavila policijska lizika, nato je napihal več od dovoljenega. Munda sicer ni nosil uniforme, so pa jo njegovi kolegi ob drugih priložnostih.

Arhiv Svet24
Radovančević se je pijan zaletel v semafor in to poskušal prikriti z odstranjevanjem tablic z vozila.

Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je dan pred prazničnim petkom tako velikodušno nagnil steklenico, da je skorajda ostal brez vozniškega dovoljenja. Med kontrolo prometa so ga namreč ustavili uniformirani kolegi, ki so s preizkusom alkoholiziranosti namerili, da ima prvi kriminalist v organizmu 0,51 mg/l alkohola. Najvišja dovoljena stopnja je sicer 0,24 mg/l. Modri angeli so svojemu kolegu izrekli 900 evrov globe in 16 kazenskih točk ter mu za obdobje 24 ur odvzeli vozniško dovoljenje.

Policijska uprava Maribor z imeni zaradi varstva podatkov ni operirala, so pa potrdili, da so policisti Policijske postaje Rače v noči na praznični petek obravnavali tudi 50-letnega voznika, ki je zaposlen v policiji. »V policiji do takih prekrškov nimamo tolerance, zato bo direktor policijske uprave v Mariboru Danijel Lorbek zoper njega uvedel notranjevarnostni postopek. Po zaključnem notranjevarnostnem postopku bo vodstvo policije sprejelo odločitev o ustreznem delovnopravnem ukrepu,« je na vprašanje o tem, kakšna usoda čaka Mundo, odgovoril tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl.

Arhiv Svet24
Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je napihal precej nad dovoljeno mejo.

Povzročil nesrečo, odstranjeval tablici

Munda pa ni edini kriminalist, ki gre na cesto pijan. Konec januarja je v Ljubljani, še precej bolj okajen, prometno nesrečo povzročil višji kriminalistični inšpektor Mišo Radovančević. S kolegom kriminalistom, ki je bil med nesrečo na sovoznikovem sedežu, sta se zaletela v semafor, nato pa svoje dejanje poskušala prikriti. Z vozila sta namreč začela odstranjevati registrski tablici, kar so policisti za medije potrdili. Pri tem sta domnevno načrtovala, da bi avto čez noč pustila na mestu, nakar bi ga naslednji dan prevzela Radovančevićeva soproga, skupaj s krivdo za nesrečo.

Na njuno nesrečo je ravno tedaj mimo pripeljalo reševalno vozilo, kmalu pa so se pojavili tudi uniformirani policisti. Radovančević naj bi jim nato grozil, da bodo končali na cesti. Kako naj bi to dosegel, policistom ni razkril. Zoper Radovančevića so sproženi delovnopravni postopki, vendar se mu za službo ni treba bati, saj bo delo nadaljeval znotraj uprave kriminalistične policije, so sporočili iz policije.

Pijani na instragramu

V začetku lanskega poletja pa so za instagram škandalček poskrbeli dva policista in kandidat za policista, ki so v začetku julija med nočno izmeno v svojem vozilu prevažali mladoletnico, ji prepustili volan, med vožnjo pa tudi sami zvračali steklenice žganih pijače. Nočna rajža je trajala vse do pol šeste ure zjutraj, dekle pa jo je vestno beležilo na družabnem omrežju Instagram.

Mladoletnica je med kasnejšim policijskim intervjujem potrdila, da so posnetki pristni, in razkrila, da ji je volan zaupal vodja patrulje Ž. V. (28), medtem ko je njegov kolega N. B. (33) priskrbel alkohol. Tudi tokrat so policisti poskušali ovirati preiskavo, vodja patrulje je namreč mladoletnici poslal SMS-sporočilo, v katerem je zahteval, naj objave zbriše z instagrama. Veseli trojici pa policija ni pogledala skozi prste. Avgusta so jim prepovedali delati, dokončno pa so jih odpustili v začetku januarja.

Specialec pijan podelil nekaj krepkih

Prav poseben primer pa je primer Enote za specialno delovanje Slovenske vojske. Nekaj posebnežev iz tega sestava je šlo konec novembra popivat v Pivko, kjer jih je v enem od lokalov začel žaliti 24-letni Pivčan D. F. Žalil naj bi jih na nacionalni osnovi in jim grozil, da jih bo s prijatelji počakal pred barom. Eden od vojakov je nato od D. F. zahteval, naj da karte na mizo, nakar sta se pijana pomerila s pestmi.

D. F. jih je odnesel z razbito arkado in podplutbo. Vojak, ki se je pustil razdražiti, pa je postal predmet policijske preiskave.