Na ministrstvu za zunanje zadeve imen še ne razkrivajo, so pa po poročanju časnika Dnevnik nekatera že zaokrožila v diplomatskih in političnih krogih. Ministrstvo bo sicer ponovilo interni razpis za pet mest, in sicer za veleposlanika v Ankari in Tel Avivu, vodjo stalnega predstavništva pri Svetu Evrope v Strasbourgu, vodjo urada v Palestini in za veleposlanika, ki iz Ljubljane nerezidenčno pokriva Portugalsko.

FOTO1 Jakob Štunf
mediaspeed
Jakob Štunf

Jakob Štunf

Veleposlaniško mesto v Vatikanu naj bi se obetalo Jakobu Štunfu, ki je že služboval v Vatikanu, pa tudi na slovenskih veleposlaništvih v Zagrebu in Pragi. Za mesto v Vatikanu se je Štunf potegoval že pred štirimi leti, a je veleposlanik takrat postal nekdanji generalni sekretar na zunanjem ministrstvu Tomaž Kunstelj. Kunstelj naj bi se zdaj preselil na veleposlaniško mesto v Rimu.

FOTO2 Visoka predstavnica Slovenije za nasledstvo Ana Polak Petrič
sta
Visoka predstavnica Slovenije za nasledstvo Ana Polak Petrič

 Ana Polak Petrič

Veleposlaniško mesto v Tokiu je od septembra, ko si je zunanji minister Miro Cerar tamkajšnjo slovensko veleposlanico Simono Leskovar izbral za svojo državno sekretarko, prazno. Za novo veleposlanico v Tokiu je vlada potrdila visoko predstavnico Slovenije za nasledstvo Ano Polak Petrič. Polak Petričeva je bila v zadnjih letih aktivna pri razreševanju še odprtih vprašanj o nasledstvu z nekdanjimi republikami SFRJ. Med drugim je sodelovala pri dogovoru o prodaji skupnih rezidenc in veleposlaništev v tujini ter prevzemu dela arhivskega gradiva.

FOTO3 Alenka Suhadolnik
mediaspeed
Alenka Suhadolnik

Alenka Suhadolnik

Odhod v tujino se obeta tudi generalni direktorici direktorata za gospodarsko diplomacijo Alenki Suhadolnik. Suhadolnikova službuje na ministrstvu za zunanje zadeve že od leta 1990, ko se je zaposlila kot svetovalka v sektorju za multilateralo in analize. Kasneje je opravljala funkcijo svetovalke sekretarja in ministra, med letoma 2004 in 2008 bila generalna konzulka RS v New Yorku, od leta 2011 do 2015 pa veleposlanica v Izraelu. Tokrat naj bi postala veleposlanica v Pekingu.

FOTO4 Metka Ipavic
sta
Metka Ipavic

Metka Ipavic

Vodenje veleposlaništva v Parizu pa naj bi prevzela Metka Ipavic, bivša namestnica vodje slovenskega stalnega predstavništva pri EU v Bruslju. V času predsedovanja Slovenije je bila predstavnica v politično-varnostnem odboru EU, še pred tem pa prva rezidenčna odpravnica poslov RS v Haagu v letu 2000.

FOTO5 Gorazd Rencelj
mediaspeed
Gorazd Rencelj

Gorazd Renčelj

Kandidat za novega veleposlanika v Braziliji naj bi bil Gorazd Renčelj, ki je bil državni sekretar na finančnem ministrstvu v času, ko je bila na čelu tega resorja Mateja Vraničar Erman. V mandatu prve vlade Janeza Janše je bil Renčelj Janšev svetovalec za zunanje zadeve, nato pa je bil gospodarski svetovalec na veleposlaništvih v Londonu in Washingtonu. Renčelj naj bi na veleposlaniškem mestu v Braziliji nasledil Alaina Briana Berganta.

FOTO6 Alain Brian Bregant
mzz
Alain Brian Bregant

Alain Brian Bergant

Iz Brazilije v Argentino. Bergant naj bi se namreč preselil na čelo slovenskega veleposlaništva v Buenos Airesu. V preteklosti je služboval na veleposlaništvih v Budimpešti, Stockholmu in Skopju, kjer je tudi opravljal funkcijo veleposlanika Republike Slovenije.

FOTO7 Matjaz Longar
sta
Matjaz Longar

Matjaž Longar

Matjažu Longarju, ki se mu bo letos iztekel mandat »letečega veleposlanika« – iz Ljubljane pokriva Portugalsko –, pa naj bi se obetalo veleposlaniško mesto v Atenah. Longar je na MZZ začel delati leta 1993. Njegovo prvo diplomatsko mesto je bilo na veleposlaništvu v Rimu, nekaj časa pa je delal tudi v kabinetu vlade Andreja Bajuka. Kasneje je bil namestnik veleposlanika v Berlinu.

FOTO8 erik kopac bobo
Bobo
SMC-jev kadrovik Erik Kopač gre v Bruselj.

Erik Kopač 

Erik Kopač iz vrst SMC, ki je bil v prejšnjem mandatu državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu takratnega premierja Cerarja, naj bi poleti prevzel vodenje slovenskega stalnega predstavništva pri Natu v Bruslju. Kopača, sicer soustvarjalca programa stranke SMC, se je v preteklosti povezovalo z Boškom Šrotom. Erik Kopač in Aleksandar Kešeljević sta namreč nadzorovala podjetje Infond Holdinga 3 iz skupine Staneta Valanta, ustanovljeno zgolj za nakup 25-odstotnega deleža Iskra Avtoelektrike.

FOTO9 Tanja Strniša
M. Ž.
Tanja Strniša

Tanja Strniša 

Državni sekretarki na kmetijskem ministrstvu iz vrst SD se obeta mesto veleposlanice v Pragi. Tanja Strniša se je v začetku stoletja zaposlila v Službi Vlade RS za evropske zadeve in sodelovala pri pripravah na vstop Slovenije v EU. Od septembra 2008 do julija 2009 je bila zaposlena na veleposlaništvu v Pragi. Opravljala je tudi funkcijo namestnice generalnega direktorja direktorata za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

jelko kacin tony
Arhiv Svet24
Kacinove izjave so v preteklosti že razburile tako slovensko kot tujo javnost.

Jelko Kacin

Na ministrstvu bodo ponovili interni razpis za pet mest, ni pa ponovljen razpis za veleposlaniško mesto na Hrvaškem, čeprav zunanje ministrstvo kandidata za Zagreb vladi ni predlagalo. V diplomatskih vrstah naj bi se kot možnega kandidata omenjalo Jelka Kacina, ki se mu izteka mandat slovenskega stalnega predstavnika pri zvezi Nato v Bruslju.

FOTO11 Iztok Jarc
wikipedia
Iztok Jarc

Iztok Jarc

Minuli teden je v Beograd na položaj veleposlanika v Srbiji odšel Iztok Jarc, ki je bil v kabinetu ministra za zunanje zadeve. V preteklosti je bil veleposlanik v Izraelu, Veliki Britaniji, pa tudi stalni predstavnik Slovenije pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) s sedežem v Parizu, piše na spletni strani MZZ. Novi vodja kabineta zunanjega ministra naj bi postal strokovnjak za marketing Stojan Pelko.