ČAKALNE DOBE

Bolniki z bolečinami na pomoč čakajo tri leta!

Ž.K.
10. 2. 2019, 08.00
Deli članek:

Ljudem, ki se vsak dan, več mesecev zbujajo s hudimi bolečinami v mišicah in sklepih, se da pomagati. A na obravnavo bodo čakali vsaj dve leti in pol!

URI Soča
URI Soča je trenutno edina ustanova v Sloveniji, kjer izvajajo program.

V uredništvo smo prejeli klic naše bralke, ki trpi za fibromialgijo. Gre za kronično bolezen, katere vzrok je neznan, povzroča pa hude bolečine v mišicah, vezeh in kitah. Zdravniki jo uvrščajo k revmatizmu mehkih tkiv. Bolniki se vsak dan spoprijemajo s hudimi bolečinami in utrujenostjo. Kot nam je povedala bralka, ji je zdravnica predpisala tablete proti bolečinam in jo napotila na zavod za rehabilitacijo Soča, kjer izvajajo program lajšanja kronične nerakave bolečine. A ko je dobila datum prvega pregleda, se je od obupa skoraj sesedla na tla. Naročili so jo leta 2022, torej šele čez tri leta! »In kaj naj do takrat? Toliko časa jem močne protibolečinske tablete? Ne morem spati, zjutraj komaj vstanem, s težavo opravim kakršnokoli delo,« nam je opisala na robu obupa.

Vsako leto več bolnikov

Da bi preverili, kakšno je dejansko stanje in zakaj mora naša bralka na pomoč čakati prek vseh razumnih rokov, smo se obrnili na zavod za rehabilitacijo Soča. Pojasnili so nam, da je za tiste, ki imajo na napotnicah oznako hitro, trenutna čakalna doba za program dejansko dve leti in pol, pri oznaki redno pa tri leta. Ob tem so sporočili tudi dobro novico, da so z letom 2019 uvedli dodaten polno delujoči tim. Čakalna doba se bo do konca leta 2019 skrajšala za vsega šest mesecev. Po pogodbi se bo letos v program vključilo 732 pacientov, trenutno pa 603 čakajo na hitro obravnavo, medtem ko jih na redno obravnavo čaka 498. Vsako leto se sicer na čakalni sezam na novo vpiše od 800 do 1000 bolnikov.

Težave že od začetka

Kot so nam povedali na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, je program lajšanja kroničnih nerakavih bolečin izjemno mlad; začel se je izvajati leta 2014 in šele ob začetku izvajanja se je pokazalo, kako potreben je bil. Prvo leto je bila odobrena le polovica programa, kar je pomenilo obravnavo 183 pacientov. A že leta 2014 bilo 71 pacientov več vpisanih v čakalno knjigo, kot so jih imeli priznanih s pogodbo z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, in pojavile so se čakalne dobe, ki so nato iz leta v leto naraščale. Že drugo leto je namreč na obravnavo v vrsti čakalo 226 pacientov, lani pa je bilo k njim napotenih več kot tisoč novih bolnikov, a kljub novi ekipi bodo lahko letos obravnavali le 732 pacientov s kroničnimi bolečinami.

Kako urediti zadeve

Da bi lahko vsi bolniki prišli do obravnave v razumnem roku, bi na URI Soča potrebovali še en celoten tim, a se že srečujejo s pomanjkanjem kadrov. Obravnava kroničnih nerakavih bolečin je namreč izrazito multidisciplinarna in primernih kadrov ni v izobilju. Težave bi dolgoročno rešila gradnja klinike, ki bi zagotovila tako zadostne kapacitete za zdravljenje kot možnost izobraževanja kadrov, ki bi lahko nato program izvajali tudi po zdravstvenih domovih širom Slovenije. Glede na to, da so raziskave pokazale, da naj bi se v prihodnosti s kroničnimi bolečinami srečeval kar vsak peti Evropejec, bomo tako pomoč očitno potrebovali.