Do ravnovesja

»Čudežnih ozdravitev ni: za to, da smo v redu, je treba trdo delati«

Polona Krušec
9. 2. 2019, 21.05
Deli članek:

Darko Kralj v Ljubljani izvaja terapije na kristalnih posteljah. Človek je, če se zanje odloči, ob terapiji deležen posebnih žarkov, ki lahko celo zaustavljajo staranje.

Facebook
Darko Kralj iz Ljubljane nam predstavi kristalno svetlobo in svoj pogled na duhovnost.

Naš sogovornik pojasnuje, da se pri terapiji na kristalni postelji zgodi globoka sprostitev, zaradi katere se dvigne raven ozaveščanja težav, posledično tudi ozaveščanja o tem, kako težave odpraviti.

»Na metalni ravni se negativni miselni vzorci transformirajo v pozitivne, na čustveni ravni pa se odpravljajo blokade, ki v nas povzročajo energijsko neuravnovešenost. Slednja je vzrok za težave (bolezni). Z vzpostavitvijo energijskega ravnovesja in nemotenega pretoka energije ter z dvigom zavesti se začne proces samozdravljenja,« delovanje kristalne postelje opiše Kralj.

Zagotovil ni

Pravi, da k njemu prihajajo ljudje z različnimi težavami, tako tisti, ki imajo težave bolj fizične narave, kot ljudje v psihični stiski. »Pozitivni rezultati zaradi uporabe kristalne postelje se prej pokažejo pri težavah, ki še niso 'načele' fizičnega telesa, na primer pri stresu, nervozi, melanholiji, depresiji, strahu in podobno. Zelo dobri rezultati so tudi pri alergijah ter pri celjenju po zlomih, operacijah,« pravi in dodaja, da tu velja enako kot pri vseh drugih oblikah zdravljenja – ni zagotovila, da se na tej posebni postelji pozdravijo vsa bolezenska stanja.

Sicer pa vsakemu, ki namerava zdravje in osebnostni razvoj iskati pri raznih šamanih, zdravilcih in drugih, svetuje, naj jih izbira na podlagi svojih občutkov in naj ne pričakuje, da obstaja čarobna paličica; da bo nekdo naredil vse namesto njega samega. Prav tako izpostavlja, da instantnih rešitev ni. »Ko pa se kdo odloči za katero od terapij na bogatem trgu ponudbe, naj upošteva vsa navodila tekom procesa, ki jih dobi, in prav tako naj se zaveda, da je rezultat odvisen od njega samega. Torej, zgodilo se bo toliko, kolikor se je pripravljen spremeniti.«

Komu slediti

Strinja se z nami, ko izpostavimo dejstvo, da je dandanes res veliko ponudbe v duhovni in alternativni praksi. Deluje nešteto (tudi samooklicanih) mojstrov, gurujev, učiteljev. Naš sogovornik Darko Kralj meni, da jedro problematike ni v tako imenovanih samooklicanih zdravilcih, saj da lahko vsak kaj najde pri katerem od njih; če ne zdravja ali rasti, vsaj izkušnjo. »Vsak človek sam izbere svojo pot – komu bo sledil, koga bo izbral, da mu pomaga. Razlogov, da se za nekaj ali nekoga odločimo, je neskončno. Bo pa vsak na poti, ki si jo je izbral, doživel različne izkušnje; morda ne ravno tistega, po kar je prišel.«

osebni arhiv
Tako izgleda zdravljenje s kristalno posteljo, ki žarči zdravilno svetlobo.

Velikokrat ljudje govorijo tudi o čudežih, ki da se jim pripetijo pri zdravilcih, a Kralj odločno zanika, da je to sploh možno. »Čudežnih ozdravitev ni. Za zdravje in dobro počutje je treba trdo delati. To, da pustimo službo, ki je za nas stresna, ni rešitev, saj je težava v tem, kako jo dojemamo. Spremeniti je treba določene vzorce delovanja, kar ni vedno lahko. To, da zapustimo na primer službo, odnos (partnerja) oziroma situacijo, v kateri se ne počutimo dobro, sproža strah, negotovost, zato so take odločitve najtežje in za nas stresne. Ampak bistvo ni v tem, da se fizično umaknemo (včasih je sicer to potrebno) iz situacije. Bistvo je v tem, kako dojemamo vse skupaj. Spremeniti moramo svoj pogled, dojemanje okoliščin. Kako to doseči, pa je za vsakega človeka drugače, saj univerzalne formule ni,« poudarja.

Knjige in delavnice

In kaj zanj sploh je duhovnost? »Duhovnost ni samo branje na tisoče knjig, vsakodnevno meditiranje, udeležba na delavnicah … Duhovnost je živeti sebe. Ni nekaj, s čimer se ukvarjaš. Duhovnost je način življenja. In človek, ki ima toliko moči in znanja, da ve, kako to doseči, ne potrebuje terapevta, guruja, zdravilca. Na nobene duhovne delavnice, v energijske zdravilne centre in podobno mu ni treba,« izpostavi. Nadalje objasni, da pa seveda, če te moči nima, lahko poišče pomoč, vodenje na svoji poti. »Toda na koncu mora piko na i dati sam. Nihče drug ne more namesto njega hoditi po njegovi poti in živeti njegovega življenja,« so modre besede Darka Kralja.

Za konec ga vprašamo še, v kaj verjame; po kakšnih načelih oziroma vrednotah se ravna v življenju in katera modrost ali filozofija mu je blizu. Omeni jih več, a ključna zanj se glasi: »Živi in pusti živeti.« V njej, tako meni, je skrito mnogo več, kot se morda izkazuje na prvo branje ali slišanje. V njej vidi to, da sebi in drugemu dopustiš, da koraka po svoji poti; da ne obsojaš, da toleriraš, odpuščaš, ljubiš in sprejemaš. »Mi je pa zelo všeč tudi stavek, ki ga je, če se ne motim, izrekel dalajlama in pravi, da smrt sploh ni žalostna, žalostno je, da nekateri sploh ne živijo.«