Mednarodni konflikt

Politična obračunavanja zaradi venezuelske krize

M.V.
9. 2. 2019, 19.30
Posodobljeno: 9. 2. 2019, 19.31
Deli članek:

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar je danes izrazil obžalovanje, da je venezuelska kriza postala predmet notranjepolitičnih obračunavanj v Sloveniji.

Primož Lavre
Koalicija ni enotna. Medtem ko se Cerar zavzema za priznanje samooklicanega predsednika, Šarec molči.

Vlada bo o razmerah v Venezueli in predlogu zunanjega ministra Mira Cerarja, da Slovenija prizna predsednika venezuelskega parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika države, razpravljala na eni od prihodnjih sej. Počakali bodo na poročilo Cerarja, ki je bil v času četrtkove seje odsoten, so pojasnili koalicijski partnerji. Koalicija ni enotna o tem, ali lahko o priznanju Guaidoja odloča vlada ali naj to obravnava državni zbor. Za slednje sta se zavzeli stranki SD in Desus, pa tudi LMŠ v tem ne vidi težav.

Šarec molči

Premier Marjan Šarec za zdaj o tem vprašanju molči, prav tako so pri vprašanju, ali naj Slovenija Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele, previdni v njegovi stranki. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je pojasnil, da bodo počakali na ministra za zunanje zadeve in na podlagi njegovega poročila o Venezueli sprejeli odločitev. »Tako pomembna odločitev, kot je na nek način vmešavanje v notranje zadeve katerekoli države, ni športno tekmovanje, da bi morali biti med prvimi, temveč je predvsem premislek, kaj to pomeni za ljudi tiste države,« pa je danes dejal Golubović. Po njegovih navedbah zadeva ni črno-bela.

Levica ostro proti

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič se je na odločitev, da vlada o Venezueli še ne bo razpravljala, odzval z oceno, da imata vlada in državni zbor veliko dela z domačimi zadevami in ne bo nič narobe, če se bodo o Venezueli pogovorili prihodnji teden. Stališča glede priznanja Guaidoja so med strankami sicer različna. Za koalicijo utegne biti pomembno svarilo Levice, ki priznanju odločno nasprotuje, in sicer da bi to lahko imelo tudi »problematične posledice za sodelovanje Levice s koalicijo«. Tako je v sredo dejal poslanec Miha Kordiš. Po Zorčičevih ocenah stališče Levice, sicer zunanje partnerice koalicije, ni moteč dejavnik. »Imajo pač svoje mnenje, Slovenija pa mora na koncu zavzeti enotno zunanjo politiko,« je dodal.

Opozicija podpira priznanje

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je bil do Levice bolj oster. Na vprašanje, ali je lahko njeno stališče v tem primeru zoprno za koalicijo, je odgovoril, da Levica vsak dan pogojuje nekatere zadeve. Po njegovih navedbah v SD menijo, da se je treba o tem pogovoriti in stališče Slovenije sprejeti na demokratičen način, medtem ko ne postavljajo pogojev, kot jih postavlja Levica. Po ocenah poslanca SD Milana Brgleza se glede na ustavne kategorije Venezuele samorazglasitev predsednika ne bi mogla zgoditi. Priznanje Guaidoja podpirajo v SDS in NSi, kjer sicer ne vidijo težav v tem, da bi o vprašanju Venezuele razpravljali tudi v parlamentu. Medtem se koalicijska SAB o tem še ni izrekla.