Stanovanjska stiska

Zaradi prenove Baragovega semenišča jim grozi cesta

Mirko Vorkapić
8. 2. 2019, 19.30
Posodobljeno: 8. 2. 2019, 19.42
Deli članek:

Mestna občina Ljubljana iz Plečnikove polkrožne stavbe na Vilharjevi cesti meče 200 študentov in to v času velike stanovanjske stiske v Ljubljani. Še več, prenova naj bi se začela v času poletnega izpitnega obdobja.

Wikipedia
Na ljubljanski občini poudarjajo, da so Študentski domovi vsa leta študentom zaračunavali najemnino za objekt, za kateri sami najemnine niso plačevali.

Čakajoč ministrstvo Na MOL niso prejeli podpisane najemne pogodbe od MIZŠ niti sredstev, prav tako čakajo na pisno stališče ministrstva do koncesije za izgradnjo novih študentskih domov.

Stanovalce študentskega doma Akademski kolegij je razburila novica, da je Mestna občina Ljubljana (MOL) pripravila načrte za prenovo Baragovega semenišča. Spomnimo, Plečnikova polkrožna stavba na Vilharjevi cesti, v kateri so Slovensko mladinsko gledališče (SMG), Pionirski dom in študentski dom Akademski kolegij, je bila dalj časa predmet spora med ljubljansko nadškofijo in MOL. Lani je upravno sodišče dokončno zavrnilo denacionalizacijski zahtevek Nadškofije Ljubljana in odločilo, da ni upravičena do vračila Plečnikove stavbe. To je odprlo pot izdelavi načrtov za obnovo. Na MOL namreč želijo polkrožno Plečnikovo stavbo skleniti v krog, kar je predvideval že Plečnik, ko se je začelo leta 1936 graditi semenišče. V novem delu bo prostor tako za Pionirski dom kot za mladinsko gledališče. Študentski Akademski kolegij v načrtih ni predviden. Ob tem se takoj zastavlja vprašanje, kam bo šlo 200 študentov, ki prebivajo v študentskih sobah, če pa so ostali študentski domovi zasedeni, stanovanja pri zasebnikih pa draga ali prilagojena turistom Airbnb.

Nihče jih ni nič vprašal

V izjavi za javnost so študenti, stanovalci Akademskega kolegija, poudarili, da so na robu tega, da sredi stanovanjske krize ostanejo brez doma, saj jih občina želi izseliti še pred koncem junija in v škodo 200 študentov okronati svoj mandat. Skupnost stanovalcev je tudi razočarana na dejstvom, da je šla razprava o usodi študentskih nastanitev mimo njih. Podobno se je namreč leta 2017 zgodilo dvakrat. Maja so študente množično preseljevali zaradi obnove drugih študentskih domov, o čemer so bili obveščeni manj kot mesec prej, slab mesec pozneje pa je sledil še en preselitveni udarec znotraj Akademskega kolegija, saj so se sredi izpitnega obdobja odločili, da bodo dvoposteljne sobe prenovili v enoposteljne. Kot pravijo, je bila beseda »prenova« za lase privlečen izraz, saj naj bi študente izselili zato, da so lahko skozi okna pometali odvečne postelje.

V mestu turistov ni prostora za študente

Zaradi visokega povpraševanja, omejene ponudbe in posledično visokih cen stanovanj se slovenska prestolnica srečuje s stanovanjsko stisko. Pri tem so študenti ena bolj ranljivih skupin. Med drugim pred začetkom poletnega semestra približno 700 študentov še vedno čaka na vselitev v nastanitvene prostore Študentskega doma Ljubljana (ŠDL). Za nastali položaj študenti krivijo občinske in državne organe ter »nevidno roko trga«. Kot pravijo, je »gentrifikacija poskrbela, da se ljubljanska stanovanja oddajajo prek Airbnb, gradijo pa se samo še hoteli in luksuzna stanovanja«. Stanovalci Akademskega kolegija zato pričakujejo, da se do razrešitve prostorske stiske znotraj ŠDL stanovalcev nikamor ne premešča, od uprave ŠDL pa zahtevajo sprotno obveščanje in dialog.

Revija Vklop
Direktorica pionirskega doma, Viktorija Potočnik, pozdravlja načrt prenove, ki sta ga skupaj z ljubljansko občino pripravila SMG in Pionirski dom.

MOL: Usoda študentov je v rokah ŠDL

Ob tem se takoj zastavlja vprašanje, kam bo šlo 200 študentov, ki prebivajo v študentskih sobah, če pa so ostali študentski domovi zasedeni?

Za pojasnila smo se obrnili na MOL, kjer so nam povedali, da stavbo že desetletja brezplačno uporabljajo Študentski domovi Univerze v Ljubljani, čeprav v stavbi ne prebivajo le študenti. Ob tem, opozarjajo na MOL, študentom zaračunavajo najemnino. Kot so povedali, ne Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) ne študentski domovi zgradbe niso obnavljali, ob tem pa so tudi na občini zaradi denacionalizacijskega postopka do pred kratkim imeli zvezane roke. Na občini odločno zanikajo, da bodo izselili študente. »Če jih bo kdo izselil, jih bodo Študentski domovi, zato se morajo študenti z vsemi vprašanji o možnosti nadaljnjega bivanja v stavbi obrniti na njih,« so sporočili. Aktivnosti priprave natečaja bodo začeli letos, gradnja pa je predvidena po letu 2020.

Skupnost stanovalcev Akademskega kolegija meni, da rešitev razpadajoče stavbe ni prenova v turistični kompleks. Kot poudarjajo, gre za spomenik državnega pomena.

V Pionirskem domu in SMG zadovoljni

Direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik gleda pozitivno na napoved prenove. »V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pozdravljamo po 24 letih končan denacionalizacijski postopek, s katerim je celoten objekt prešel v last Mestne občine Ljubljana, saj je s tem dana možnost za obnovo celotnega objekta in zunanjih površin.« V zavodu so sodelovali pri pripravi zasnove razvoja vsebin zavoda na obnovljeni lokaciji, ob tem pa izpostavljajo, da so v preteklih letih v lokacijo vlagali lastna sredstva, ohranjali vitalnost notranje stavbe in negovali Plečnikovo festivalno dvorano.

Direktor SMG Tibor Mihelič pa je povedal, da v skladu z načrti, ki so jih pripravili skupaj s Pionirskim domom, nastanitev študentov po prenovi vendarle ni izključena.