Hladen tuš

Komu gredo v nos prizadevanja policista Iztoka

P.K.
8. 2. 2019, 07.30
Posodobljeno: 8. 2. 2019, 07.39
Deli članek:

Iztok Kustec je potožil, da so mu dali vedeti, da to, da zavzeto tudi v svojem prostem času opazuje, kaj se dogaja okrog njega, ni dobrodošlo.

Bobo
Delo policije sicer Iztok Kustec ocenjuje za dobro in ponosen je, da je pripadnik Slovenske policiji (fotografija je simbolična).

Facebook
Kustec pravi, da ga delodajalec onemogoča, namesto da bi ga vzpodbujal.

Na družbenem omrežju se je spet oglasil eden medijsko najbolj izpostavljenih policistov. V soj žarometov so ga izstrelile izjave, s katerimi prek družbenih omrežij javnost ozavešča o vožnji pod vplivom alkohola in drugih ravnanjih človeka, ki lahko za seboj pustijo nepopravljive posledice.

Njegovi spletni zapisi nikogar ne pustijo ravnodušnega, saj je način, ki ga uporablja za ozaveščanje, velikokrat provokativen. Tega se tudi zaveda oziroma tak je njegov namen, zato je Iztok Kustec, koprski policisti, dobil veliko podpornikov, pri precej ljudeh pa je izzval tudi neodobravanje. Spomnimo. Pred kratkim je veliko prahu dvignil njegov posnetek okrvavljenega prostora za pripor.

O ozadju

A Kustec se ne da. Čeprav se v njegovi bližini, celo na strani nadrejenih, najdejo taki, ki obsojajo njegove izjave ali mu celo grozijo s sankcijami in kazenskimi ovadbami, ostaja neomajen. Tudi nazadnje, ko je objavil nov zapis, je doživel hladen tuš. Kaj se je zgodilo? 

Policist je poročal, da je v svojem prostem času zaznal korupcijsko dejanje, ki se nanaša na slovenske banke. Podal je kazensko ovadbo zoper pravno osebo, ki naj bi izvršila kazniva dejanja z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi, a njegova prijava pri vodstvu ni naletela na dober odziv.

Ne bo klonil

Zakaj je spregovoril? S svojimi besedami želi spodbuditi policijske kolege, ki so tudi velikokrat žrtve pritiskov, ki jih je deležen tudi on. Sporoča jim, naj ne klonejo, naj ostanejo pokončni. 

»Nadrejeni so mi dali vedeti, da ni dobrodošlo, da sem na lastno pest tako aktiven tudi v prostem času. Policija meni, da take poteze škodujejo njenemu ugledu, a jaz ne razumem, kako. Moti jih torej moja samoiniciativnost. Oni želijo, da se o vsem prej posvetujem z njimi. Delodajalec me torej onemogoča, namesto da bi me spodbujal.«

Pojasnil je, da se mu to ne dogaja samo v okviru policijske postaje, na kateri je zaposlen trenutno, ampak da je podobno doživljal še prej. »Delal sem na različnih policijskih postajah, kjer pa sem bil zaradi svoje prodornosti žrtev mobinga, premeščali so me, zoper mene so padale kazenske ovadbe,« je povedal.