Dražje življenje

Udarjajo po žepih: toplotna energija se je podražila za 17,5 odstotka

T.L./STA
6. 2. 2019, 11.37
Posodobljeno: 6. 2. 2019, 11.40
Deli članek:

Letno inflacijo so na drugi strani znižali cenejši proizvodi iz skupine transport; avtomobili so se pocenili za 2,4 odstotka, bencin za 7,4 odstotka in dizelsko gorivo za 2,8 odstotka. Po drugi strani pa sta mesečno deflacijo najbolj zmanjšala dražja hrana in brezalkoholne pijače.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se januarja na letni ravni zvišale za 1,1 odstotka. Podražila sta se med drugim toplotna energija in oprema za šport. Na mesečni ravni so cene ob zimskih razprodajah upadle za 1,1 odstotka.

Januarska letna inflacija je nižja kot januarja lani, ko je znašala 1,5 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila višja, in sicer je januarja letos znašala 1,7 odstotka, januarja lani pa 1,4 odstotka.

V letu dni so se storitve v povprečju podražile za 2,6 odstotka, blago pa za 0,4 odstotka. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 0,9 oz. 0,6 odstotka, medtem ko so se cene trajnega blaga znižale za 1,6 odstotka.

K letni inflaciji so največ prispevale višje cene toplotne energije, ki se je podražila za 17,5 odstotka, ter opreme za šport, ki se je podražila za 15,2 odstotka, in počitniških paketov, ki so bili dražji za 5,1 odstotka. Podražile so se tudi storitve restavracij in hotelov, za 3,1 odstotka.

Letno inflacijo so na drugi strani znižali cenejši proizvodi iz skupine transport; avtomobili so se pocenili za 2,4 odstotka, bencin za 7,4 odstotka in dizelsko gorivo za 2,8 odstotka.

Nižje cene oblačil in obute, naftnih derivatov in počitniških paketov

Januarska mesečna deflacija je bila predvsem posledica nižjih cen oblačil in obutve, te so bile nižje za 13,4 odstotka. Glede na december so se pocenili tudi naftni derivati, in sicer tekoča goriva za šest odstotkov, goriva in maziva za osebne avtomobile pa za 4,5 odstotka. Cenejši so bili še počitniški paketi (za 7,2 odstotka) in električna energija (za 1,5 odstotka).

Na drugi strani je mesečno deflacijo najbolj zmanjšala dražja hrana in brezalkoholne pijače (za 1,5 odstotka), najbolj višje cene mesa (za 1,9 odstotka) in zelenjave (za 4,0 odstotka). Podražile so se tudi gostinske storitve (za 1,6 odstotka) ter drugi rekreacijski predmeti, vrtnarjenje in male živali (za 2,2 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila januarja 1,2-odstotna, potem ko je bila januarja lani 1,7-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,9-odstotna, v enakem obdobju leto prej pa 1,6-odstotna. Na mesečni ravni so se cene v tej primerjavi znižale za 0,9 odstotka.