Brzojavka

Tipičen kozorog in takšen si je všeč

Simon Rosc
8. 2. 2019, 17.54
Deli članek:

Vsak torek v rubriki Brzojavka predstavljamo vidne posameznike slovenske družbe. Na zanimiv način je tokrat odgovarjal poslanec stranke LMŠ Darij Krajčič.

STA
Pahorju bi postregel umešana jajca na praženi čebuli, s črnim kruhom.

Komu najbolj zaupate?

Najbolj zaupam svoji družini in sebi. V politiki najbolj zaupam predsedniku stranke in vlade, svojim kolegom poslancem in našim strokovnim službam. Veliko zaupanje imam v državne institucije, med njimi na primer v policijo, slabše mnenje imam o sodstvu, zato se mu izogibam. Med nevladnimi organizacijami najbolj zaupam gasilcem. Najbolj zaupanja vredna voznika sta moja sinova. Zaupam tudi volivcem, ki so me izvolili, v volilnem okraju Mozirje. Zaupam našemu zdravstvu, vendar ga korigiram z alternativo.

Kateri film se vas je najbolj dotaknil?

Več jih je, na primer Petelinji zajtrk, Pod njenim oknom, Na svoji zemlji, sodobni islandski film (na primer Ovna).

Ob kateri glasbi se sprostite?

Ob kakovostni slovenski popularni glasbi s širokim spektrom skupin, poleg tega še ob tuji glasbi z nekaj več patine. Med domačimi so to zagotovo Siddharta, Kreslin, Ditka … Moj pogled na glasbo je zelo razširil sin, zlasti v svet resne glasbe, saj je glasbenik. Zagotovo je glasba žanr, ki me najhitreje pripelje do solz.

Zadnja kazen, ki so vam jo napisali policisti, je bila …

Mislim, da zaradi prehitre vožnje. Omejitev je bila 50 km/h, peljal sem s hitrostjo 60 km/h. Na Roški v Ljubljani je bil stacionarni radar.

Na obisk se vam je napovedal predsednik republike Borut Pahor. Kaj bi mu skuhali?

Sem strahotno slab kuhar, v bistvu nikakršen. Umešana jajca na praženi čebuli, kos črnega kruha, solata iz berivke s fižolom. Za sladico pa nekaj iz slaščičarne.

NK Maribor ali NK Olimpija?

Ne zanimam se za nogomet. Dogajanja okoli obeh klubov niso po moji meri. Po mojem mnenju naj bi bil nogomet šport, ki bi pritegnil tudi družine. Uživam pa ob dobri nogometni tekmi doma pred televizorjem, ko prideta do izraza taktika in virtuoznost igralcev.

Katero nebesno znamenje vam je določil rojstni datum?

Kozoroga. In sem značilen predstavnik tega znamenja. Takšen sem si tudi všeč. Strog, malce odmaknjen, zanesljiv, s smislom za humor, ne preveč družaben, včasih melanholičen, zelo vztrajen, odločen.

S katero zgodovinsko osebnostjo bi spili kavo?

Oh, jih je kar veliko. Knez Borut, Marija Terezija, Fran Miklošič, Jernej Kopitar, Ivan Cankar, Rudolf Maister, Franc Rozman - Stane, Tito, Ludwig van Beethoven, Ressel, Jurij Vega, Goethe, Kafka.

Katero nadnaravno moč bi imeli?

Da bi ljudi osvobodil strahu.

Kakšen je vaš jutranji obred, preden greste v službo?

Obred traja pol ure in ni nič posebnega, začne se po navadi ob 7.30. Vstanem, ritual v kopalnici, medtem razmišljam o obleki glede na dnevne obveznosti, oblačenje. Če je sneg, ga izmerim, sporočim sinu višino snežne odeje, saj že vrsto let spremlja meteorološke pojave. Grem iz hiše, odprem ograjo (ročno, ker ne maram avtomatike tam, kjer ni nujna), se usedem v avto in se odpeljem v državni zbor.