Zdaj je jasno

Prve resne posledice: izredna odpoved plagiatorju Kobalu in predčasni odpoklic z mesta direktorja

L.T./B.K.
4. 2. 2019, 09.39
Posodobljeno: 4. 2. 2019, 18.08
Deli članek:

Kobal je kršil "obče veljavne moralno-etične kodekse", so sporočili iz Šentjakobskega gledališča, kjer so povedali, da zoper njega teče postopek izredne odpovedi.

Mediaspeed
Boris Kobal

"Plagiiranje je absolutno nesprejemljiva praksa," so prepričani v Šentjakobskem gledališču, kjer je kot direktor in umetniški vodja zaposlen onečaščeni slovenski igralec Boris Kobal. Kobal je namreč prevedel italijansko komedijo izpod peresa Alda Nicolaja, a se je pod njega podpisal s svojim imenom ter ga za 13.000 evrov prodal Slovenskemu ljudskemu gledališču Celje.

"Kobal je pri Šentjakobskem gledališču opravljal delo direktorja, ki zastopa in predstavlja gledališče. Izrazito negativna podoba Kobala v splošni in strokovni javnosti, ki je posledica njegovega prej opisanega ravnanja, je zato začela negativno vplivati tudi na javno podobo, ugled in položaj Šentjakobskega gledališča v splošni in strokovni javnosti ter pred subjekti, s katerimi je pri izvajanju svoje dejavnosti v stiku," so odločitev, da bodo Kobalu izrekli izredno odpoved, pojasnili v gledališču.

V Šentjakobskem gledališču osebnega dela Kobala ne ločujejo od njegove vloge direktorja v njihovem gledališču, je za Novice Svet24 dejal predsednik društva Šentjakobsko gledališče Janez Vlaj. Kobalovo dejanje, "četudi storjeno v njegovem lastnem imenu in za njegov račun, nujno in brez naše volje (proti njej) krni ugled in povzroča škodo tudi Šentjakobskemu gledališču. Gospod Kobal je kršil v civiliziranem svetu obče veljavne moralno-etične kodekse in standarde."

Zoper Borisa Kobala so zato v Šentjakobskem gledališču sprožili postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, je potrdil Vlaj.

Predčasni odpoklic

Okoli 17. ure pa je postalo znano, da so člani upravnega odbora Šentjakobskega gledališča na današnjem nadaljevanju petkove seje Kobalu soglasno izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in predčasni odpoklic z mesta direktorja.

"Kobal je pri Šentjakobskem gledališču opravljal delo direktorja, ki zastopa in predstavlja gledališče. Izrazito negativna podoba Kobala v splošni in strokovni javnosti, ki je posledica njegovega prej opisanega ravnanja, je zato začela negativno vplivati tudi na javno podobo, ugled in položaj Šentjakobskega gledališča v splošni in strokovni javnosti ter pred subjekti, s katerimi je pri izvajanju svoje dejavnosti v stiku," so odločitev pojasnili v gledališču.

Kobal zadeve danes ni želel komentirati.

Več preberite v torkovi številki časnika Novice Svet24.