Najmanj 12 žrtev

Minus 46 stopinj: lahko polarni vrtinec doseže Evropo? Meteorolog pojasnjuje ...

T.L./STA
31. 1. 2019, 20.34
Posodobljeno: 31. 1. 2019, 21.02
Deli članek:

Prodor polarnega mraza ni nič nenavadnega in se pojavi vsake toliko let, kot se je na primer nekaj podobnega zgodilo lani v Evropi.

Profimedia
Polarni mraz je zahteal že 12 življenj.

Polarni vrtinec, ki je v teh dneh zajel srednji zahod ZDA, ne more prodreti v Evropo, je danes zagotovil dežurni meteorolog na Agenciji za okolje (Arso) Jure Cedilnik. Kot je pojasnil, prodor polarnega mraza sicer ni nič nenavadnega in se pojavi vsake toliko let, kot se je na primer nekaj podobnega zgodilo lani v Evropi.

Polarni vrtinec v Severni Ameriki je še toliko izrazitejši, ker so gorske pregrade orientirane v smeri sever-jug in lahko hladen zrak iznad severnega pola zelo preprosto prodre proti srednjim delom ZDA. Zrak pa ostane zelo hladen, ker pri tem ne prečka nobenih morskih vodnih mas, je pojasnil Cedilnik.

Polarni mraz, ki je v ZDA od začetka tedna terjal najmanj 12 življenj in severni del srednjega zahoda ZDA spremenil v severni tečaj, se je danes premaknil proti vzhodu, čeprav z manj ekstremno nizkimi temperaturami, kot na primer v Chicagu in Detroitu, kjer so bile temperature blizu rekordno nizkim. V Chicagu so izmerili drugo najnižjo temperaturo v zgodovini, in sicer minus 30 stopinj Celzija.

Opozoril je, da pa so v delih ZDA in Kanade namerili višje temperature, kot je to običajno za ta letni čas. "To je povezano s tem, da če imamo kje izrazit prodor hladnega zraka proti jugu, imamo malo naprej izrazit prodor toplega zraka proti severu," je pojasnil.

Če je letos polarni vrtinec zajel ZDA, so lani nekaj podobnega zabeležili v Evropi, a temperature tudi zaradi geografskih razmer niso bile tako nizke. "Ne samo Alpe, tudi dejstvo, da sta Zalivski tok in Atlantik toplejša kot kopno," je Cedilnik navedel razloge, zakaj lani v Evropi ni bilo tako hladno kot sedaj v ZDA.

Trenutne razmere v ZDA

Vremenoslovci otoplitev napovedujejo šele konec tedna. Temperature se bodo v New Yorku, kjer je bilo danes minus 16 stopinj Celzija, v soboto na primer povzpele na osem in v nedeljo na deset, na srednjem zahodu pa bo še naprej zmrzovalo.

V Chicagu so tudi danes odpovedali najmanj 1600 poletov, delavci na letaliških stezah pa ostajajo na prostem le v izmenah po 15 minut, da ne dobijo ozeblin ali kaj hujšega. Železnica Amtrak je prekinila promet, mestni železniški promet pa ohranjajo pri življenju z zažiganjem tračnic oziroma kretnic. Po mestu krožijo avtobusi, ki pobirajo brezdomce in jih prevažajo na toplo, oblasti pa svarijo prebivalce, naj ostanejo na toplem in poskrbijo za svoje sosede.

V Detroitu je počila cev vodovodne napeljave, po celotnem srednjem zahodu pa se soočajo s pomanjkanjem naravnega plina za ogrevanje stavb. Zaradi tega ljudem priporočajo, naj ne preobremenjujejo sistema in termostate nastavijo na največ 18 stopinj Celzija. Avtomobilska industrija v Detroitu je zaradi mraza zmanjšala proizvodnjo, da prihrani energijo za ogrevanje.

Šole zaprte

Šole v regiji ostajajo zaprte, prav tako posli in uradi, saj so se temperature gibale med minus 29 do minus 46 stopinj Celzija. V Chicagu se je termometer spustil na minus 30, kar je dve stopinji več od rekorda iz leta 1985 (minus 32 stopinj), vendar pa termometer pove le del zgodbe, saj ne upošteva vetra, ki bi ga lahko "vetrovno mesto" mirne duše izvažalo. Z upoštevanjem vetra je občutek mraza, kot da bi bilo minus 50 stopinj Celzija.

Mraz in snežni vihar, ki je regijo zajel v začetku tedna, je zahteval 12 življenj, večinoma zaradi prometnih nesreč, nekaj ljudi pa je zmrznilo. Med njimi študent univerze Iowa, ki so ga našli zjutraj za poslopjem kampusa pri temperaturi minus 40 stopinj. Mraz je zamrznil večji del Niagarskih slapov, po rekah plujejo kupi ledu, v mestih in drugje so odpovedali poštne storitve, Chicago pa je trenutno bolj mrzel kot kanadska vas Alert blizu severnega tečaja.