Seznam je dolg

Pravda med občino in bivšim županom Čelanom še traja

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
31. 1. 2019, 20.20
Deli članek:

Mestna občina Ptuj ima na sodišču odprtih blizu 800 postopkov, številka pa ne predstavlja števila tožb. Toliko je vseh postopkov, ki so pravdne ali nepravdne narave.

Facebook
Nekdanji ptujski župan Štefan Čelan.

Pravdni postopki so tožbe za odškodnine, plačilo po pogodbah in podobno, medtem ko nepravdni postopki predstavljajo izvršilne, zapuščinske in stečajne postopke.

Eden izmed najbolj kompleksnih in dolgotrajnih primerov, zaradi katerega se ptujska občina in njen nekdanji župan Štefan Čelan pogosto srečujeta s sodiščem, izhaja iz dobro desetletje starega projekta gradnje centralne čistilne naprave (CČN).

Izvajalec del Tibora International toži Mestno občino (MO) Ptuj zaradi plačila v višini 880.000 evrov. Po navedbah MO Ptuj je Tibora pravdo izgubila. »Postopki so pravnomočno končani, odločeno je bilo tudi o reviziji,« pravijo v mestni hiši. A Tibora pri tej pravdi še ni rekla zadnje besede. Posegla je po izrednem pravnem sredstvu obnove postopka. Iz istega projekta (CČN) izhaja tudi tožba podjetja Autocommerce proti MO Ptuj. Tožba je težka 250.000 evrov. Autocommerce je bil pri gradnji CČN Ptuj podizvajalec Tibore; bil je dobavitelj vozila kanal jet. Tega so na CČN Ptuj dostavili, a po nekaj mesecih tudi odpeljali. »MO Ptuj je tožbo dobila, prav tako smo prejeli nakazana iztožena sredstva. Vendar zadeva še ni končana, saj je Autocommerce zoper sodbo Višjega sodišča v Ljubljani vložil revizijo,« so navedli na občini.

Občina toži državo za 23 milijonov evrov

Zaradi nepridobitve evropskih sredstev za gradnjo regijskega odlagališča odpadkov CERO Gajke je MO Ptuj proti državi vložila tožbo, težko 23 milijonov evrov. Za toliko naj bi bila lokalna skupnost oškodovana, ker ji je bila zaradi neizdaje dovoljenj onemogočena prijava za pridobitev evropskih sredstev. Okrajno sodišče v Ljubljani je odločilo v korist države. MO Ptuj se je zoper odločitev pritožila na višje sodišče.

Občina Hoče - Slivnica je od MO Ptuj na sodišču terjala vračilo okoljske dajatve iz naslova ravnanja s komunalnimi odpadki v znesku 135.000 evrov. »Tožba se je končala v našo korist,« pravijo v mestni hiši. Naslednji večji primer je odškodninska tožba Davorina Dobnika proti MO Ptuj za odškodnino (57.000 evrov), ki jo zahteva zaradi padca po stopnicah pri gledališču. Sodišče na prvi stopnji je ugodilo tožniku, MO Ptuj se je na odločitev pritožila.

Črtomir Goznik
V teku je tudi tožba MO Ptuj proti izvajalcem, ki so na OŠ Ljudski vrt nameščali novo streho.

Sporna streha OŠ Ljudski vrt

V teku je tudi tožba MO Ptuj proti izvajalcem, ki so na OŠ Ljudski vrt nameščali novo streho in kasneje nanjo sončno elektrarno. Po nekaj letih je bila streha tako deformirana, da je ni bilo mogoče popraviti, zato jo je bilo treba zamenjati. MO Ptuj od izvajalcev terja povračilo 275.000 evrov. »Postopek je v začetni fazi. Pričakujemo imenovanje sodnega izvedenca, izveden in končan je postopek zavarovanja dokazov,« so pojasnili na MO Ptuj.

Med aktualnimi zadevami je prav tako tožba Metke Gutschi proti MO Ptuj zaradi razveljavitve odloka o OPPN za območje Panorame. Postopek pred sodiščem je v začetni fazi, MO Ptuj je do zdaj pripravila odgovor na tožbo.

Pravde zaradi komunalnega prispevka

Kar tri pravde so povezane z zahtevki za vračilo komunalnega prispevka. Gre za primere, ko so zasebniki vlagali v javno cestno in komunalno infrastrukturo ter se z lokalno skupnostjo dogovorili, da se jim vložek pri odmeri komunalnega prispevka poračuna. Cestno podjetje Ptuj (CPP) je občino tožilo za 170.000 evrov, saj so v celoti komunalno opremili območje pri Cerkvi sv. Roka na Ptuju, kjer so zgradili novo stanovanjsko sosesko. CPP in občini je v sporu uspelo doseči poravnavo.

Za MO Ptuj se je uspešno končala tožba, ki jo je zoper njo zaradi vračila komunalnega prispevka v znesku blizu 300 tisočakov vložilo podjetje MM Kapa. V korist občine so odločili prvo- in drugostopenjsko ter vrhovno sodišče. Tožnik je občini poravnal tudi sodne stroške.

S komunalnim prispevkom je povezana tožba podjetja Centrice, ki je lastnik nakupovalnih centrov Qlandia in Q-center. Centrice je od občine terjal 133.000 evrov zamudnih obresti za plačilo komunalnega prispevka, pred tem pa še 440.000 evrov (upravni spor). »Ta upravni spor je zdaj v celoti končan v korist MO Ptuj. Posledično je v zaključni fazi tudi postopek za vračilo s tem povezanih obresti.«