O položaju Sodnega sveta

SDS zahteva izredno sejo odbora za pravosodje

J.P./STA
30. 1. 2019, 21.24
Deli članek:

Poslanska skupina SDS je na predsednika odbora DZ za pravosodje Jerneja Vrtovca naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali "ukrepe za kakovostno in odgovorno delo ter izboljšanje položaja Sodnega sveta". Predsednica Sodnega sveta Barbara Nerat pravi, da je takšna razprava vedno dobrodošla in da se bodo odzvali povabilu na sejo.

STA
Poslanci SDS

V SDS kot osrednji razlog za sklic nujne seje navajajo nedavni odstop članice Sodnega sveta Verice Trstenjak, ki je v odstopni izjavi opozorila na težave pri delu Sodnega sveta in na to, da njegov trenutni položaj po njeni oceni v celoti ne omogoča kakovostnega in odgovornega dela.

Med drugim je opozorila, da bi razgovori s kandidati za trajno sodniško funkcijo morali trajati dlje, Sodni svet pa bi moral obravnavati tudi poročila Sveta Evrope o stanju v sodstvu ali poročila 2018 EU Justice Scorboard. Vse to bi po njenem mnenju zahtevalo posebno vsebinsko poglobljeno obravnavo, za kar pa da ni časa, saj člani Sodnega sveta svoje delo opravljajo poleg svojih zaposlitev. Opozorila je tudi na preobsežna gradiva glede na predviden časovni okvir in na to, da je dostop do njih elektronsko pogosto nemogoč zaradi tehničnih težav.

Zaradi vsega navedenega je po mnenju SDS treba opraviti razpravo o trenutnem položaju Sodnega sveta. Ko bo ta opravljena, predlagajo tudi sprejem sklepov. Z njimi bi odbor ministrstvu za pravosodje predlagal, naj v dveh mesecih pripravi poročilo o položaju Sodnega sveta in predloge za izboljšanje njegovega položaja, nato pa skupaj z vlado pripravi tudi normativne rešitve.

Predsednica Sodnega sveta Neratova je v komentarju zahteve SDS glede opozoril Trstenjakove dejala, da so v enem delu zagotovo upravičene, predvsem ko opozarja na obsežnost gradiv, s katerimi se ukvarja Sodni svet. Na splošno pa meni, da se položaj Sodnega sveta izboljšuje. "Med drugim smo dobili nove prostore in računalnike, spomladi naj bi se tudi kadrovsko okrepili. Pogoji za delo so glede na leto dni nazaj neprimerno boljši," je dejala.

Na vprašanje, ali bi bilo treba delo članov Sodnega sveta profesionalizirati, pa je dala osebno mnenje, da bi bilo to za člane zagotovo bolj enostavno. "O tem se na Sodnem svetu sicer do zdaj nismo pogovarjali. Svoje delo smo enostavno vzeli kot izziv in delamo. Mislim, da za zdaj relativno dobro," je dodala.