Odzivi opozicije

Jelinčičev alternativen pogled na "afero" ministra Prešička

G.G./STA
28. 1. 2019, 14.48
Posodobljeno: 28. 1. 2019, 14.58
Deli članek:

V opoziciji so se na odstop ministra za kulturo Dejana Prešička odzvali različno.

STA
Zmago Jelinčič bi delal red.

Najbolj svojstven je pogled kontroverznega predsednika SNS Zmaga Jelinčiča. Ministra Prešička ne bi razrešil, ampak bi prečistil tako ministrstvo za kulturo kot nacionalno televizijo. Po njegovem mnenju je minister hotel urediti razmere, a ga je to stalo, kolikor ga je. Jelinčiču je tako ostal pri svojem mnenju, saj je že pred dnevi trdil, da se mu očitki glede mobinga zdijo nesmiselni. Prevažanje družinskih članov v službenem avtomobilu ni nič spornega oz. je tisti, ki meni, da je to zloraba, je "navaden socialistični tepec", je dejal prvak SNS.

Reševanje časti SD

Odzivi drugih opozicijskih predstavnikov so manj "inovativni". Predsednik NSi Matej Tonin je odstop ministra ocenil kot razumno potezo, saj po dogajanju v minulem tednu minister ne bi več zmogel normalno in kakovostno opravljati svojega dela. S svojim odstopom je po Toninovih besedah "na nek način tudi razbremenil ta konflikt, ki se je ustvaril med njim in zaposlenimi na ministrstvu". V NSi si želijo, da bi bil Prešičkov naslednik nekdo, ki bo za začetek znal najprej vzpostaviti dialog med zaposlenimi in na takšen način počasi sanirati zadeve, ki so se v odnosih med zaposlenimi na ministrstvu nabrali v tem času. 

Kot je dejal Tonin, ga je odziv SD najprej presenetil, saj se ministra po vsem tem, kar se mu je očitalo, preprosto ni dalo ubraniti. Po njegovih besedah pa so tik pred zdajci spoznali, da če bi ga branili do konca, bi iz te zgodbe "ponovno kot veliki zmagovalec izšel Šarec, ker bi ga zagotovo razrešil ali pozval k odstopu". S tem, ko je minister ponudil odstop, je še v zadnjem trenutku rešil čast SD, je ocenil predsednik NSi.

Tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je ravnanje SD označil za nespametno potezo. Dejal je, da sicer težko ocenjuje, kakšna so bila ozadja te zgodbe, da pa bi bilo treba razčistiti stvari. "Že to, da je prevažal inštrumente s službenim vozilom, je dovoljšen razlog za to, da je tak človek pod dvomom, kar se tiče njegovih etičnih in moralnih načel," meni Vatovec.

V SDS odločitve glede odstopa ministra Prešička ne komentirajo.