Vreča brez dna

Na smučišču Kanin znova nabirajo dolgove

Mihael Korsika
27. 1. 2019, 07.45
Deli članek:

Najvišje slovensko smučišče Kanin se po dveh letih ponovnega obratovanja spopada s finančnimi težavami. Javni zavod Sončni Kanin, ki upravlja smučišče, samo dobaviteljem dolguje 162.000 evrov, zaradi dolga državi pa je finančna uprava zavodu blokirala račun.

STA
Na Kaninu imajo pogosto težave zaradi pomanjkanja ali obilice snega.

Zapadlih obveznosti smučišča sploh ne bi bilo, če bi Kanin decembra in januarja obratoval normalno, a je v tem času primanjkovalo snega.

Smučišče so pred kratkim obiskali inšpektorji Finančne uprave RS in ugotovili, da javni zavod Sončni Kanin, ki je v stoodstotni lasti Občine Bovec, krši delovnopravno zakonodajo. Na Kaninu so namreč delali samostojni podjetniki, ki so bili odvisni le od javnega zavoda in bi zato morali biti redno zaposleni. Sončni Kanin bi moral tako finančni upravi skupaj z obrestmi plačati več kot sto tisoč evrov zaradi premalo plačanih prispevkov zaposlenim. Ker dolg ni bil poravnan, je finančna uprava 15. januarja zavodu blokirala račun, zaradi tega pa zavod ne more izplačati plač. 

Samostojne podjetnike bi morali zaposliti

Predsednik sveta zavoda Miha Sotlar je v četrtek občinskim svetnikom pojasnil, da je do zaposlovanja samostojnih podjetnikov prišlo zaradi težav s pridobivanjem ustreznih kadrov. Ker jim na trgu delovne sile ni uspelo najti posameznih delavcev z ustreznimi licencami, so to rešili z nezakonitim zaposlovanjem samostojnih podjetnikov, sicer smučišče letos sploh ne bi začelo obratovati.
Zavod se je sicer na odločitev finančne uprave pritožil, a to ne zadrži izvršbe. Na finančno ministrstvo so poslali tudi prošnjo za prestavitev roka izterjave, da bi s prvimi prihodki lahko izplačali plače, šele nato pa bi poravnali tudi dolg do države. Slednji bi moral biti manjši, saj so samostojni podjetniki svoje dajatve do finančne uprave že sami poravnali, so prepričani v zavodu.
Poleg dolga do države ima Sončni Kanin več kot 160 tisoč evrov zapadlih obveznosti do dobaviteljev in izvajalcev storitev, kar naj bi presenetilo celo predsednika sveta zavoda, saj naj bi bil prepričan, da sta glavni težavi smučišča dolg finančni upravi in neizplačane plače.

»Današnji podatki so me presenetili, z njimi nisem bil seznanjen. Jaz upam, da bomo dosegli dogovor, da bomo obratovali naprej, zdaj je končno dovolj snega. Mogoče kakšen mesec brez plač, pa vendarle,« je po poročanju nacionalnega radia dejal Sotlar.

Glede zapadlih obveznosti je poudaril, da teh sploh ne bi bilo, če bi smučišče decembra in januarja obratovalo normalno, a jim jo je zagodlo toplo vreme in pomanjkanje snega.

Sončni Kanin ima sicer skupno za kar 415 tisoč evrov neplačanih računov, a so v ta znesek vključene tudi obveznosti, ki jih morajo poravnati v prihodnjih letih, predvsem zaradi nakupa teptalnega stroja.

Medtem ko je bilo slabše poslovanje smučišča v začetku letošnje sezone povezano s pomanjkanjem snega, so ga imeli prejšnjo zimo še preveč. Marijan Skornišek, vršilec dolžnosti direktorja, za slabše poslovne rezultate v največji meri krivi prav lansko smučarsko sezono, v kateri je zapadlo skupno okoli 15 metrov snega, zato so se občutno povečali stroški vzdrževanja. Na finančno stanje so vplivale tudi nekatere večje investicije, kot so prenova dvosedežnice Graben, gradnja novega bara na smučišču in povečanje parkirišča na postaji A.

Preiskovalna komisija

Občinski svetniki niso bili zadovoljni s podanim finančnim poročilom javnega zavoda, zato so zahtevali dodatna pojasnila, predvsem v zvezi z neplačanimi obveznostmi do dobaviteljev. Občinski svet je ob zaključku razprave soglasno podprl ustanovitev petčlanske preiskovalne komisije, ki bo pregledala poslovanje zavoda.