Nepremičninski balon

Cene do neba: za rabljeno stanovanje več kot 3000 evrov za kvadratni meter

Ž.K.
23. 1. 2019, 06.45
Posodobljeno: 23. 1. 2019, 07.49
Deli članek:

Cene nepremičnin v Sloveniji rastejo v nebo. Tako banke kot nepremičninski posredniki opozarjajo, da je trg pregret, a stanovanj, ki bi omilila pritisk na cene, vsaj še kako leto ne bo. Kako visoko lahko poletijo cene?

Arhiv Novice Svet24.
Cene stanovanj v elitnih novogradnjah bi se lahko povzpele tudi do 6000 evrov za kvadratni meter.

Evropski statistični urad je objavil novico, da so cene nepremičnin v Sloveniji v primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem zrasle za kar 15,1 odstotka, kar je daleč največ v vsej Evropski uniji. Čeprav geodetska uprava še ni izdala poročila za drugo polovico leta 2018, je glede na strmo rast cen pričakovati, da je povprečna cena že presegla tisto iz leta 2008. Povpraševanje se je sicer umirilo, vendar se ob pomanjkanju novih projektov in ugodnih kreditih danes na trgu proda skoraj vse.

Rabljena stanovanja za ceno novih

Kot nam pove Zoran Djukić iz nepremičninske agencije Stoja Trade, lahko že govorimo o nepremičninskem balonu. »Na Ferentovem vrtu smo prodali stanovanje, veliko 60 kvadratnih metrov, za 260.000 evrov. Kljub vrhunski lokaciji v centru mesta gre za staro stanovanje, brez garaže,« nam na primeru opiše razmere na trgu, ker se rabljena stanovanja prodajajo po ceni novih. Podatki GURS kažejo, da so cene za rabljena stanovanja v središču Ljubljane že krepko presegle 3000 evrov za kvadratni  meter. »Cene bodo v letošnjem letu še rasle, saj vsi večji nepremičninski projekti na trg pridejo šele v letih 2020 in 2021. Rast cen sicer ne bo več tako strma, saj se je akumulirano povpraševanje, ki je nastalo zaradi krize, že sprostilo, je pa tu še vedno tekoče povpraševanje, za katerega pa trenutno ni ponudbe,« pojasnjuje Djukić.

Osebni arhv
Zoran Djukić iz agencije Stoja Trade meni, da se bodo najprej znižale cene rabljenih stanovanj.

Umiritev cen

Meni, da bo leta 2020 ob prihodu novih stanovanj na trg najprej prišlo do popravka cen rabljenih stanovanj. Tudi cene novih stanovanj naj se ne bi umirile. »Če govorimo o novih stanovanjih, na dobrih lokacijah, menim, da se bo cena umirila nekje pri 3000 evrih na kvadratni meter. Vse, kar bo stalo več, bo najbrž težko prodati.« Zoran Madon iz nepremičninske agencije Metropola, meni, da primanjkuje predvsem stanovanj srednjega cenovnega razreda med 2500 in 2600 evri za kvadratni meter. »Res je sicer, da se v Ljubljani, kjer je povpraševanje največje, obeta nekaj velikih nepremičninskih projektov, a treba je vedeti, da bo velik del teh stanovanj namenjen najemu prek skladov, kar zajeten del pa bo luksuznih stanovanj. Zato se bojim, da bo stanovanj, ki jih trg najbolj potrebuje, še vedno primanjkovalo,« razloži. Meni, da bi v Ljubljani lahko trenutno prodali okoli 1500 stanovanj srednjega razreda. Da se bodo cene stanovanj v našem glavnem mestu znižale na raven, ki jo je omenil Madon, meni tudi ljubljanski župan. Pred dobrim mesecem dni je namreč izjavil, da bi se ob realizaciji vseh nepremičninskih projektov v Ljubljani cena morala umiriti nekje med 2200 in 2300 evri za kvadratni meter brez davka.

Opozorila

Banka Slovenije je že opozorila na neravnovesje na trgu. Ugotovili so namreč, da je glede na število povprečnih plač, potrebnih za nakup stanovanja trg v Ljubljani, Kopru in še nekaterih turističnih mestih, že pregret. Banka Slovenije je tako že pred meseci izdala opozorilo, naj se ljudje zadolžujejo varno in premišljeno, saj se bojijo, da banke v želji po doseganju poslovnih ciljev včasih tudi zamižijo na eno oko in kreditno sposobnost posameznikov pogosto precenijo.

Peca
Ljubljana bo dobila več stolpnic.

Glavni igralec

Banke so v igri cen nepremičnin glavni igralec. »Banke so tiste, ki kreirajo trg. Dokler bodo banke dajale kredite in investirale v nove projekte, bo ta trg rasel,« dodaja Zoran Djukić iz nepremičninske agencije Stoja Trade. Podatki Banke Slovenije kažejo, da je kar 70 odstotkov vseh nepremičnin pri nas kupljenih s hipotekarnimi krediti. Glede na priporočila Banke Slovenije bi zastavljena nepremičnina lahko zaslužila za zavarovanje največ 80 odstotkov kredita, ostalo bi morali kupci imeti privarčevano. Če kupite nepremičnino v času napihnjenih cen in se za nakup zadolžite do roba svojih zmožnosti, kredit pa zavarujete s skoraj polno vrednostjo nepremičnine, gre za zelo nevarno početje, saj vas ob padcu cen lahko banka pozove k delnemu poplačilu kredita ali pa k dodatnemu zavarovanju.