Napovedujejo zajetno pošiljko

V pričakovanju obilnega sneženja, zapade ga lahko tudi 50 centimetrov

S.R.
22. 1. 2019, 09.13
Posodobljeno: 22. 1. 2019, 11.09
Deli članek:

Slovenija bo tekom dneva še varna, a z juga preti zračna masa, ki lahko na dele zahodnega Balkana odloži tudi do 50 centimetrov snega.

Profimedia
Pestro bo.

Medtem ko nas danes čaka razmeroma oblačen dan, ki se bo ponoči prevesil v sneženje, nekoliko južneje negotovo zrejo v nebo in upajo, da jih bo napovedana snežna pošiljka zgrešila. Vremenska služba Severe Weather Europe je namreč zapretila, da lahko lokalno zapade tudi do 50 centimetrov snega. 

V Sloveniji vsaj tekom današnjega dneva ni razloga za skrb. V zahodnem in severozahodnem delu države bo deloma jasno, drugod pretežno oblačno. Občasno bo rahlo snežilo le na jugovzhodu, poroča Agencija RS za okolje (Arso). Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ki se bo popoldne okrepila. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 2, na Primorskem do 7 stopinj Celzija. Ponoči bo povsem drugače, ko se bo sneženje razširilo čez večji del države, sneg se lahko pojavi tudi na Obali, še opozarja Arso. Glede na napoved bo največ padavin zapadlo na Notranjskem in Kočevskem, kjer bo nova snežna odeja debela okrog 15 centimetrov, v višjih legah pa bo zapadlo do 20 centimetrov snega. Sneg bo suh in se bo zato obdržal, še poudarjajo pri agenciji Arso.

Do sredinega jutra se bodo razmere nekoliko umirile, občasno bo še rahlo snežilo, le ob morju bo večinoma rahlo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -2, na Primorskem malo nad 0, najvišje dnevne od -5 do 0, na Primorskem do 4 stopinj Celzija. V četrtek in petek bo v zahodnih krajih deloma sončno, drugod večinoma oblačno. Predvsem na jugovzhodu bo občasno še rahlo snežilo.

Severe Weather Europe
Toliko ga lahko glede na računalniške modele zapade do jutri zjutraj.

Na drugih delih Balkana pestro 

Kot opozarjajo pri Severe Weather Europe, zna ciklon, ki prodira na sever Sredozemlja, razmeroma toplo in vlažno zračno maso poriniti proti Balkanu. Dalmacija in pravzaprav celotna vzhodna jadranska obala bosta zato deležni velike količine padavin, ki pa bodo večinoma v obliki dežnih kapljic. Precej bolj pestro bo v notranjosti. Dele zahodnega Balkana, zaradi orografskega vpliva zlasti območje Dinarskega gorovja, bo ta zračna masa obdarila z zajetno pošiljko. Napovedujejo celo od 20 do 50 centimetrov svežega snega, lokalno pa ga lahko zapade še več. Zaradi močnih vetrov se bodo razvile tudi snežne nevihte. Izdatno sneženje sicer pričakujejo tudi na območju Apeninov in seveda v Alpah, kjer pa so debele snežne odeje že vajeni.

Severe Weather Europe
Toliko ga lahko zapade do srede ob 18. uri, pravijo računalniški modeli.