Vrhnika

Kemis se vrača, ljudje so proti

T.L./STA
18. 1. 2019, 15.00
Posodobljeno: 18. 1. 2019, 15.02
Deli članek:

Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu. Prebivalci in občina pa temu nasprotujejo.

STA
Požar v Kemisu

Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis je napovedal ponoven zagon proizvodnje v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.

Kemis je proizvodnjo zaustavil po požaru maja 2017. Danes so iz podjetja sporočili, da so v sredini januarja 2019 zaključili drugo fazo sanacije, ki je poleg sanacije v požaru najbolj poškodovanih objektov zaobsegala predvsem izvedbo novih protipožarnih ukrepov na tehničnem, organizacijskem in kadrovskem področju.

"Izpolnili smo vse pogoje iz okoljevarstvenega dovoljenja in glede na to, da inšpekcijski pregledi med izvajanjem sanacije niso ugotovili kršitev zakonodaje, bomo v sklopu naše dejavnosti začeli dovažati na lokacijo Kemisa tudi trdne odpadke, ki jih bomo pripravili za prevzem pri končnih predelovalcih in odstranjevalcih odpadkov," so zapisali.

Bobo
Tako onesnažen je bil potok Tojnica, takoj po nesreči.

Ob ponovnem začetku delovanja Kemisa bodo pripravili novinarsko konferenco ter ogled njihovega objekta in nadgrajene požarne varnosti. Dogodek bo 1. februarja. Že v začetku januarja so v Kemisu zapisali, da bodo na dogodek povabili tudi župana občine Vrhnika, člane občinskega sveta in svetov krajevnih skupnosti, Gasilsko zvezo občine Vrhnika ter prostovoljna gasilska društva z območja Vrhnike.

Sestanek z ministrom

S poslovanjem Kemisa v enakem obsegu kot pred požarom pa se ne strinjajo prebivalci Vrhnike in njihov župan, piše današnji Dnevnik. "Nasprotno. Cukjati pravi, da je na sestanku ponovil, da takšen obrat ne sodi v bližino naselja in da jim ne zaupa," so poudarili v časniku.

Proti ostaja tudi civilna iniciativa Ekovrh, Vrhničani pa naj bi se na temo Kemisa kmalu sestali z ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom. Za sestanek je prosila občina. V civilni iniciativi Ekovrh Lebnu sicer očitajo, da se je, "ne da bi prišel na Vrhniko in slišal ljudi, ki so bili prizadeti zaradi požara ... odločil, da Kemis lahko ostane", je za Dnevnik povedal predstavnik iniciative Andrej Marković.

Kemis se je sicer znašel tudi pod plazom obtožb Občine Moravče, da je na območje Termita v Moravško dolino dovažal nevarne odpadke, nastale v okviru sanacije požara leta 2017. "Kemis je vse nevarne odpadke, ki so nastali v požaru, in nevarne odpadke, ki so nastali kot posledica gašenja požara, odpeljal na sežig v tujino. Kemis ima vso dokumentacijo, ki je lahko dostopna vsem zainteresiranim, s katero lahko dokažemo, da smo nevarne odpadke prepeljali na odstranitev v tujino in ne na območje podjetja Termit," so se v podjetju odzvali pred dobrim tednom dni.

Leben je v tem primeru odredil inšpekcijski pregled terena in nova merjenja, rezultati naj bi bili znani v prihodnjih dneh.