Ogorčenje v Šoštanju

Hrana z Rdečega križa končala v smetnjaku

Ž.K.
19. 1. 2019, 07.45
Deli članek:

Pred enim izmed blokov v Šoštanju je naš bralec v smetnjaku opazil kupe hrane. V neodprtih škatlah in pločevinkah so bila živila, ki jih socialno ogroženim delijo humanitarne organizacije.

Facebook
V smeteh je končalo več kilogramov riža v še neodprtih škatlah.

Bralec Marko iz Šoštanja nam je ogorčen poslal fotografije, ki so nastale v Šoštanju na Ulici talcev. V zabojniku za smeti je namreč našel kupe zavržene hrane. V še neodprtih škatlah in pločevinkah z napisom »EU-pomoč za najbolj ogrožene,« je bilo več kilogramov riža in grah. Marko je zgrožen fotografiral najdbo in fotografije razposlal medijem.

Google maps
Stavba v Šoštanju, pred katero je v smetnjakih končala humanitarna pomoč.

Zgroženi in brez besed

Kot nam je uspelo izvedeti, so v območnemzdruženju Rdečega križa v Velenju hrano nazadnje delili 10. decembra. Na naslovu, na katerem se je v zabojniku za smeti znašla hrana, namenjena najbolj ogroženim, prebiva kar 15 prejemnikov socialnih paketov. Med njimi so štirje upokojenci, trije zaposleni in osem prejemnikov socialne pomoči. Kot nam je povedala sekretarka velenjskega območnega združenja Rdečega križa Darja Lipnikar, se bodo danes sestali s predstavniki Karitas in občine ter še enkrat pregledali sezname upravičencev do humanitarne pomoči in preverili, kdo je upravičen do pomoči in kdo ne. »Smo zgroženi in brez besed. Gre za hrano, ki jo delimo poleg naših standardnih paketov, in ne znam si predstavljati, zakaj bi nekdo prišel ponjo, nato pa jo vrgel proč,« nam je dejala. Pravi, da se med izvajanjem programov materialne pomoči s podobnimi dogodki zelo redko srečujejo. »Prav nasprotno, veliko večkrat smo priča dejstvu, da ljudje potrebujejo več pomoči, kot je trenutno lahko razdelimo,« je poudarila.

Facebook
Pri Rdečem križu in Karitas so nad dejanjem zgroženi.

Komu pomoč?

Upravičenci do materialne pomoči so družine, otroci in posamezniki, ki so iz različnih razlogov materialno prikrajšani. Prosilci svojo upravičenost do pomoči izkazujejo z odločbami o otroškem dodatku, vpisom v register brezposelnih oseb kot iskalci zaposlitve, z odrezki pokojnine ali bančnimi izpiski o osebnih prejemkih, s katerimi dokazujejo minimalne osebne dohodke.