Stopničke

Bravo, Ilka! Favoritinja je upravičila pričakovanja

T.L./STA
18. 1. 2019, 13.10
Posodobljeno: 18. 1. 2019, 15.15
Deli članek:

S številko tri je pristala na drugem mestu. Ilka pa je z glavo že na sobotni preizkušnji.

Profimedia
Ilka Štuhec

Ilka Štuhec je po dveh letih spet na prizorišču Olympia delle Tofane, kjer je januarja 2017 zmagala na superveleslalomu in bila tretja na smuku

Ženska smučarska karavana se v teh dneh zadržuje v Cortini d'Ampezzo v italijanskih Dolomitih, kjer smučarke čaka razburljiv vikend s tremi tekmami. 

Na današnjem smuku se je Ilka Štuhec po progi spustila s številko tri in odpeljala odlično. Štuhčeva je progo odpeljala zelo hitro, najhitrejša je bila na vseh vmesnih časih, njena hitrost pa je presegala 105 kilometrov na uro.

Po tridesetih tekmovalkah je Štuhčeva še zadržala drugo mesto, pred njo se je namreč uvrstila le Avstrijka Ramona Siebenhofer, ki se je pred Ilko zavihtela s štartno številko 17. Proga je ostala tudi pri višjih številkah v dobrem stanju in je omogočala dobre vožnje, je pa bilo kmalu jasno, da je skoraj neverjetno, da bi še prišlo do sprememb na vrhu. Za Ilko, na tretje mesto, se je uvrstila Avstrijka Stephanie Venier, na četrto pa Švicarka Corinne Suter.

V prvi izjavi za TV Slovenija je Štuhčeva dejala: "Težko je reči, da bom druga, lahko se še kaj zgodi, sem pa zadovoljna s tem, kar sem pokazala. Hkrati pa zelo vesela za Ramono."

O vožnji v srednjem delu proge je povedala, da ni bila v idealni liniji, vendar pa bodo podrobnosti pogledali na posnetku in analizirali, kaj se je zgodilo in kako to popraviti. Za sobotno preizkušnjo  je dejala, da upa, da ji bo celotna vožnja uspela, kakor sem si jo bo zamislila.

Po premoru vrnitev

S petimi osvojenimi zmagami najuspešnejša slovenska smukačica v kraljevski disciplini je 18. in 19. decembra v Val Gardeni znova pokazala, zakaj je v sezoni 2016/17 postala svetovna smukaška prvakinja in osvojila mali kristalni globus v tej disciplini. Na moški progi Saslong je Štuhčeva pometla s konkurenco tako na smuku kot tudi na superveleslalomu ter se je kot prva po norveškem asu Akslu Lundu Svindalu veselila dvojčka zmag v Val Gardeni.

Tekmovalni premor po velikem zmagoslavju je bil dolg en mesec, saj se je vmešala narava, zaradi preveč snega je po novem letu odpadlo tekmovanje v St. Antonu. V Cortini bosta tako dva smuka in še superveleslalom, na vseh treh tekmah je prva favoritinja Štuhčeva, kar jih priznavajo tudi konkurentke.

Na četrtkovem preizkusu proge pred petim ženskim smukom sezone, tekmovalke so opravile dva treninga enega za drugim, je bila Štuhčeva v ospredju z devetim in tretjim časom. Na smuku, ki se bo začel opoldne, bo nosila startno številko tri.

"Nisem bila popolnoma zadovoljna z mojima vožnjama, ampak saj je šlo samo za trening. Proga je sicer prava lepotica, ob progi je še bilo opaziti nekaj neutrjenega snega, a imam dober občutek in sem prepričana, da bo danes tukaj super tekma," je dejala 28-letna Mariborčanka.

V sezoni pred poškodbo je že zmagala na treh smukih v nizu, ko je po dvojčku v Lake Louisu dobila tudi smukaško preizkušnjo v Val d'Iseru.

Štuhčeva ima na svojem seznamu devet zmag, od tega pet smukaških, s čimer je med še aktivnimi smučarkami, tekmicami v svetovnem pokalu, tretja najboljša, od Slovenke sta uspešnejši le Švicarka Lara Gut-Behrami s sedmimi smukaškimi zmagami in povratnica po poškodbi Američanka Lindsey Vonn (43).