Razmere na cestah

Največ dela zaradi snega za tovornjake

T.L./STA
18. 1. 2019, 09.20
Posodobljeno: 18. 1. 2019, 11.43
Deli članek:

Dars pojasnjuje, da so že predhodno posipali avtoceste, njihove ekipe so v pripravljenosti, trenutno pa imajo na terenu okrog 70 do 80 vozil.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Dele Slovenije je pobelil sneg, ki zaenkrat največ težav povzroča v prometu. Trenutno je zaradi prometne nesreče zaprta cesta pred odcepom za Vitanje zaprta cesta Velenje - Mislinja.

Na Koroškem in Celjskem, kjer je začelo snežiti zgodaj zjutraj, je sneg pobelil ceste, a zaenkrat o težavah v prometu ne poročajo. Kot je pojasnil vodja vzdrževanja v celjski družbi Vzdrževanje in obnova cest (Voc) Damjan Maček, imajo vse posipne enote že na terenu.

Voc z zimsko vzdrževalno službo skrbi za 2012 kilometrov državnih in lokalnih cest v celjski in koroški regiji. V zimski službi sodeluje 312 zaposlenih, ki so razporejeni v 143 plužnih enot v 11 cestnovzdrževalnih bazah. Za tekočo zimsko sezono so pripravili 12.000 ton peska, 10.000 ton soli in 30.000 litrov magnezijevega klorida za moker posip cest. 

Kakšno je stanje pri vas? Pošljite nam fotografijo in pišite na e-naslov redakcija@svet24.si.

Sneži tudi na Notranjskem in Dolenjskem, medtem ko na Primorskem dežuje. Kot je pojasnil vodja tehnične službe Darsa Andrej Sever, so že predhodno posipali avtoceste, njihove ekipe so v pripravljenosti, trenutno pa imajo na terenu okrog 70 do 80 vozil. Največ dela zaradi snega imajo trenutno na Trojanah ter na štajerskih in dolenjski avtocesti. s dodali štiri nove avtomatske posipalce, pregledniško vozilo in pet snežnih plugov.

Vodja tehnične enote v Komunali Kočevje Dragan Arh je dejal, da je pri njih začelo snežiti okoli sedme ure, v dobrih dveh urah in pol pa je zapadlo med pet in sedem centimetri južnega snega.

Tudi na območju Mestne občine Ljubljana so se po zagotovilih operativnega vodje zimske službe na KPL Enverja Keriča na današnje sneženje pripravili. Ob 3. uri zjutraj je bilo v pripravljenosti 28 posipalcev, ki so s posipavanjem cest začeli ob 7. uri in so še vedno na terenu, skupaj še z desetimi, ki so jih dodatno vpoklicali. Kerič pravi, da so se najprej lotili pluženja glavnih cest in cest, kjer so avtobusne proge, stranske pa bodo začeli plužiti ob 11. uri. Ob 15. uri bodo z delom začele še ročne skupine na površinah za pešce.