Po sneženju ohladitev

FOTO: Slovenijo je zajelo sneženje; zapadlo je do 30 centimetrov snega

T.L./STA
18. 1. 2019, 07.10
Posodobljeno: 18. 1. 2019, 13.47
Deli članek:

Dopoldne bo po napovedih vremenoslovcev snežilo v večjem delu države.

Bralka Tina
Sneženje v Novem mestu

Močno sneženje, ki je v jutranjih urah zajelo precejšen del države, povzroča nevšečnosti zlasti v prometu. Sneg se je ponekod oprijemal vozišč in povzročal preglavice voznikov, še zlasti tistim neveščim vožnje po malenkost zasneženi cesti.

Najprej je začelo snežiti v nekoliko višjih legah Gorenjske. Na Voglu je po podatkih Agencije RS za okolje do 7. ure zjutraj zapadlo 40 centimetrov novega snega, na Kredarici in v Ratečah so ga namerili 25 centimetrov. Proti jutru se je sneženje razširilo še na druge dele države.

Bralka Cvetka
Na Golobinjeku je zapadlo okoli 10 centimetrov snega.

V nižje ležečih predelih na Celjskem je zapadlo okoli pet centimetrov snega, v višje ležečih pa približno deset centimetrov. Naprej je začelo snežiti na območju Mozirja, največ snega pa je zapadlo na Rogli, Graški Gori in Planini pri Sevnici. 

Sneži tudi na Notranjskem in Dolenjskem, medtem ko na Primorskem dežuje. Glavnina padavin je padla do sredine dopoldneva, popoldne pa bodo slabele in od severa postopno ponehale.

G.G.
Črnuče v Ljubljani ob 7.30.

www.promet.si
Dovje

www.promet.si
Pri Medvodah

www.promet.si
Vahta na Dolenjskem

Koliko snega bo zapadlo

Kakšno je stanje pri vas? Pošljite nam fotografijo in pišite na e-naslov redakcija@svet24.si.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo na Gorenjskem in Koroškem zapadlo od pet do 20 centimetrov snega, v osrednji Sloveniji in na vzhodu pa nekaj manj. Ob sneženju se bo ohladilo, a temperatura se po nižinah v času sneženja večinoma ne bo spustila pod ničlo.

Portal Neurje.si poroča, da se bo meja sneženja v kratkem spustila tudi na Notranjskem in Dolenjskem. Predvsem na Notranjskem bo v prihodnjih urah zelo močno snežilo. Najverjetneje bo zasnežen del primorske avtoceste, zato tam pričakujte upočasnjen promet in zastoje. Dodajajo, da na severovzhodu Slovenije in na Primorskem večjih posebnosti ni pričakovati.

Snežne razmere v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad okoli 1800 metri znatna, tretje stopnje, nižje pa zmerna, druge stopnje. Snežilo je na trdo in deloma poledenelo podlago, novi sneg pa je v visokogorju suh, zato je pod novim snegom šibka plast, še sporočajo na ARSO.

Veter vzhodnih smeri prenaša sneg v zamete. Nižje je bil sneg bolj moker, zato se je s podlago bolje sprijel, večinoma je tudi snežilo na kopno podlago. Kakšen manjši plaz se lahko sproži tudi v Škofjeloškem hribovju na strmih travnatih pobočjih. Snežna odeja je predvsem v visokogorju labilna, zato se lahko s strmih pobočij prožijo predvsem manjši in srednje veliki plazovi suhega, nesprijetega snega.

Do danes zjutraj je v gorah zapadlo od 20 do 50 centimetrov snega, največ v Julijskih Alpah. Sneži do nižin. Veter se obrača v vzhodno do severovzhodno smer, zato nastajajo zameti. Na trdi podlagi je sedaj rahel novi sneg, ki je s podlago slabo sprijet.

Danes čez dan bo sneženje ponehalo. Nato bo do ponedeljka suho in mrzlo vreme. Pihal bo šibak do zmerne veter večinoma vzhodnih smeri, v soboto v visokogorju tudi zahodnik. A veter ne bo posebno močan, zato ne bo večjih novih zametov. V soboto bo pretežno oblačno vreme, baza oblakov bo visoko nad vrhovi, v sredogorju, do nadmorske višine okoli 1800 metrov, pa bo nižji sloj oblačnosti, zato bo ponekod tudi megleno. V nedeljo bo več sonca, vrh nizke oblačnosti, kjer se bo še obdržala, bo večinoma pod 1000 metri.

Sneg bo ostal mehak, le malo se bo sesedel. Večjih novih zametov ob koncu tedna ni pričakovati. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju, kjer je bila stara snežna odeja, ostala znatna, tretje stopnje, drugod in v nižjih nadmorskih višinah pa bo zmerna, druge stopnje. Kjer je novega snega malo bo nevarnost snežnih plazov majhna, prve stopnje.