Ljubljana

Smrtne grožnje Strehovcu in enemu od oškodovancev

S.S.
18. 1. 2019, 06.45
Deli članek:

Tadej Strehovec se brani pred očitki spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti.

Bobo
Dr. Tadej Strehovec

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje direktorju Zavoda za družino in kulturo življenja Tadeju Strehovcu, ki se brani pred očitki spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti na spletnem portalu 24kul.si. Tudi tokrat je Strehovca pred hramom pravice pričakalo kakšnih osemdeset podpornikov, opremljenih s transparenti. Kot govorniki so nastopili obtoženi sam, Aleš Primc in France Cukjati. A sodnica je narok sklicala predvsem zato, da ne propade trimesečni rok od zadnje obravnave, zaradi česar bi se moral postopek začeti znova. Je pa ob tem pojasnila, da je sodišče prejelo dnevniške datoteke ponudnika spletne aplikacije, podjetja iz Švice, iz katerih bodo menda razvidni IP-naslovi, oziroma kdo je kritičnega dne dostopal do strani in ali je kdo članek urejal. Podatke je sodišče posredovalo izvedencu računalniške stroke dr. Miranu Ulbinu, da bo glede tega izdelal mnenje.

Objavili seznam zagovornikov ubijanja

Spomnimo: 15 zagovornic in zagovornikov 55. člena ustave je zaradi besedila z naslovom Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov!, objavljenega na portalu 24kul.si, maja 2016 vložilo kazensko ovadbo zoper pisca, ki je uvrščene na seznam označil za zagovornike ubijanja otrok. Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potem ovadili še Zavod za družino in kulturo življenja ter lastnika in direktorja portala Strehovca.

Svet24
Podporniki Tadeja Strehovca

»Tadej Strehovec, mrtev boš!«

Je pa obramba včeraj v spis vložila nekatere novinarske prispevke na temo groženj s smrtjo Strehovcu; neznani storilci so mu novembra lani, po začetku sojenja, na asfalt pred hišo napisali: »Tadej Strehovec, mrtev boš!« »Gre za konkretne grožnje v konkretnem svetu, v neposredni zvezi s kazenskim postopkom,« je dejal zagovornik obtoženca, odvetnik Urban Mate, in poudaril: »Upam, da bo tožilstvo preganjalo tudi to kaznivo dejanje.« Na drugi strani je tožilka Ana Kirn v spis vložila dokument, iz katerega izhaja, da so bile grožnje s smrtjo izrečene tudi enemu od oškodovancev, in sicer po objavi inkriminiranega članka na portalu 24kul.si.

Pravica do svobode govora ni absolutna

»Pričakujem, da bo sojenje pravično, pošteno in da se bo zaključilo z oprostilno sodbo. Želim si tudi, da se bo postopek čim prej zaključil in da se bo prenehalo omejevanje svobode izražanja v naši državi. Cilj tega montiranega postopka je po mojem globokem prepričanju zgolj in samo omejevati svobodo izražanja in izvajati pritisk na tiste, ki se v naši državi zavzemamo za temeljne človekove pravice, svobodo izražanja in pravice otrok do življenja,« je po obravnavi v izjavi medijem dejal Strehovec. Tožilka Kirnova pa je po koncu naroka novinarjem dejala, da pravica do svobode govora ni absolutna, »kar je tudi naše sodišče že večkrat poudarilo, pa tudi Evropsko sodišče za človekove pravice«.

Pozna avtorja, a ga ne izda

Strehovec je ob začetku sojenja v zagovoru med drugim pojasnil, da ni urednik portala 24kul.si, ampak njegov direktor in lastnik. Po njegovih besedah portal ni medij z urednikom in novinarji, ampak »platforma« nevladnih iniciativ, ki se zavzemajo za vrednote družine; na njem lahko prispevke objavlja vsak član »avtonomno«, prek gesla, ki pa mu ga podeli on sam. Trdi, da je za inkriminirano objavo izvedel šele pozneje. Ve, kdo je avtor, ki se je podpisal s psevdonimom Tine Belina, vendar ga ni želel izdati. Sicer pa je bil članek po besedah obtoženega objavljen kot odziv na prispevek Mladine, ki je nasprotoval molitvam pred ljubljansko porodnišnico.