Intervju z Mitjo Terčetom

Bomo Slovenci prisiljeni smučati v tujini? Direktor smučišča Golte opozarja na težave in ponuja rešitve

R.T.
19. 1. 2019, 12.38
Deli članek:

O težavah in prihodnosti slovenskih smučišč smo se pogovarjali z direktorjem smučišča Golte Mitjo Terčetom, ki je tudi sam aktiven deskar, zato ve, kakšne so zahteve sodobnega smučarskega turista.

Smučišče Golte
Hotel ob smučišču Golte.

Arsen Perić / M24
Direktor smučišča Golte Mitja Terče je aktiven deskar.

Rekreativni smučarji zagotovo poznajo smučišče Golte, ki se nahaja na kraški planoti nad Mozirjem, na obrobju Kamniško-Savinjskih Alp na nadmorski višini 1600 metrov. Priljubljeno smučišče je od Ljubljane oddaljene 45 minut, od Maribora pa eno uro vožnje.

Zakaj gostje izberejo smučišče Golte?
Gostje nas obiskujejo zaradi vrhunsko pripravljenih 12 kilometrov prog, zaradi zelo razgibanih terenov, primernih tudi za zahtevnejše smučarje. Prednost predstavljajo tudi sedežnice, zaradi česar ni gneče, dih jemljejo čudoviti pogledi na okoliške gore, gostu pa nudimo raznovrstno in dobro hrano ter nastanitev v odličnem hotelu s štirimi zvezdicami ali v apartmajih na smučišču. Svoj delež seveda prispeva tudi zelo prijazno osebje.

Kje vidite Golte v prihodnje?
Golte vidim kot smučišče z zadovoljnimi gosti, ki se radi vračajo. Naše glavno vodilo je kakovostna storitev za naše goste. Kot edino večje smučišče v savinjski regiji moramo postati poznani tudi po savinjski kulinariki in lokalno pridelani hrani in pijači. Seveda načrtujemo tudi menjavo določenih naprav, da bo smuka za naše goste še udobnejša. Krajinski park Golte je vse bolj zanimiv tudi poleti. Že za to poletje načrtujemo pomembno popestritev ponudbe. Za spomladi in jeseni izboljšujemo ponudbo za seminarje, delavnice in kongrese, katerih število v zadnjem letu strmo narašča.

Smučišče Golte
Proge na smučišču Golte so vrhunsko pripravljene.

Kako ocenjujete stanje smučanja in deskanja v Sloveniji?
Gre za nacionalna športa, s katerima se žal rekreativno ukvarja vse manj ljudi. Smučanje in deskanje res nista poceni športa, vendar je bolj pomembno to, da v Sloveniji še nismo uspeli prepričati dovolj ljudi, da naj raje vlagajo vase kot nase. Na drugi strani imamo vse slabše možnosti za smučanje v domovini.

V kakšnem stanju so slovenska smučišča?
Slovenska smučišča so v zelo slabem stanju. Povprečna starost naprav je že skoraj 29 let, medtem ko so na avstrijskem Tirolskem v povprečju stare 19 let. Skoraj 100 majhnih slovenskih smučišč je v zadnjih 20 letih propadlo, sedaj prodajajo že srednja. Čez 10 let bomo v Sloveniji imeli samo še tri smučišča. Po tej pesimistični napovedi bomo Slovenci prisiljeni smučati in trošiti svoj denar v tujini.

Smučišče Golte
Novi apartmaji ob smučišču.

Kje so razlogi za takšno stanje smučišč?
Glavni razlogi so trije. Država že od osamosvojite nima strategije za smučišča, pa čeprav so ta eden od treh največjih generatorjev turizma v Sloveniji. V zadnji strategiji so nam namenili en odstavek in nekaj drobiža, kar kaže, da smo še vedno pozabljeni. Avstrijci so izračunali, da se za en porabljen evro za smučarske vozovnice, porabi še sedemkrat toliko denarja za druge s smučanjem povezane zadeve. Tudi večina občin je povsem gluhih za pomoč in sodelovanje. Drugi razlog so mile zime, ki povečujejo stroške smučiščem z umetnim zasneževanjem, na drugi strani pa je veliko bolj pomemben stranski učinek; ker ni snega, ljudje nimajo dovolj veselja do smučanja. Če ni snega v dolini, je vsaj trikrat manj volje do smučanja. Tretji razlog je v smučarskih centrih samih, ki zaradi finančnih težav ali nesposobnosti, niso uspela iz leta v leto navduševati ljudi nad tem športom in tako gredo ljudje pozimi raje v nakupovalni center kot na smučišče ali pa se sploh nikoli niso naučili smučati.

Kdaj je najboljši čas za smuko?
V primeru, da res želite smučati brez gneče, pridite decembra pred prazniki ali v prvi polovici januarja ter v drugi polovici marca. V drugi polovici marca je zadnja leta največ snega. Raje izberite dan z nekaj oblačnosti, kot sončnega, saj bodo čakalne vrste manjše, proge pa bodo zdržale dlje. Če se lahko izognete vikendom, praznikom in šolskim počitnicam, se vam izjemna smuka obeta od ponedeljka do četrtka. Če sneži ali je snežilo prejšnji dan, pridite zgodaj zjutraj, saj je proge nemogoče pripraviti tako dobro, da bodo zdržale cel dan.

Smučišče Golte
Ena od sedežnica na Golteh.

Kako se najhitreje naučimo smučati ali deskati?
Najhitreje se bomo naučili smučati ali deskati na tečaju. Ta način je sicer dražji, a hitrejši, hkrati pa se bomo naučili pravilnih tehnik, ki jih bomo potem lahko sami utrjevali. Otroci se učijo hitreje in bolj zabavajo med vrstniki, učitelj smučanja pa poskrbi, da ni težav z avtoriteto staršev. Otroci se lahko pridružijo tečaju, ki ga organizira smučišče, pri svojem lokalnem smučarskem klubu ali pa ga najdejo preko šole ali kakšnega občinskega programa. Pomembno je, da imajo učitelji ustrezne licence, kar je zagotovilo, da poznajo vse tehnike učenja. Za starejše je bolj primeren individualni tečaj ali tečaj v manjši skupini. Tudi če že dolgo niste smučali ali deskali, predlagam, da začnete z učiteljem. Verjetno je potrebno resno razmisliti, če ni za začetek najbolje najeti opremo in jo potem kupiti glede na svoje znanje, želje in finančne možnosti.

Kaj svetujete ljudem pred začetkom sezone?
Smučanje je sezonski šport, kar pomeni, da smo od pretekle sezone leto dni starejši, kar pogosto pozabljamo. To pomeni, da se je za novo sezono potrebno kondicijsko pripraviti. Svetujem kakršnekoli vaje ali šport, ki obremenjuje noge. Na drugi strani je potrebno preveriti stanje opreme in jo po potrebi ali zamenjati ali peljati na servis. Smuči ali desko raje izberite po testiranju na smučišču.

Smučišče Golte.
Smučajte "bližje nebesom".

Kaj pa pred začetkom smuke?
Dan pred smuko ne pozabite smučarskih čevljev, rokavic in čelade prestaviti na sobno temperaturo, da vas naslednji dan ne bo zeblo. Ključno je, da se temeljito ogrejemo in začnemo postopoma povečevati svojo hitrost na smučišču. Nikakor ne začnite že prvo vožnjo na polno. Začnite raje na manj zahtevni progi. Vsekakor imejte čelado, saj je večina snega na smučiščih kompaktnega in trdega, kar povečuje možnost poškodb, ki jo boste s čelado pomembno zmanjšali. Samo dobro nabrušeni robniki vas bodo peljali tja kamor želite in vam pomagali na kakšni ledeni plošči. Še enkrat preverite vso opremo, ki mora biti res v dobrem stanju.

Na katere stvari moramo paziti med smuko?
Izberite progo primerno vašemu znanju. V primeru, da proge ne poznate, jo z nekaj počasnejšimi vožnjami najprej spoznajte. Svojo hitrost prilagodite svojemu znanju, kondiciji, stanju in ljudem na progi. Nikakor ne pretiravajte in si raje vzemite kratko pavzo za kosilo in po njem nadaljujte s smuko.

Dva najbolj nevarna početja sta ustavljanje pod prelomnico ali na ozkem delu smučišča ter ponoven štart ne da bi preverili stanje pred in za sabo. Tako lahko hitro in resno poškodujete sebe in druge. Daleč najbolj nevarno pa je smučanje po smučišču izven obratovalnega časa, ko so tam stroji. Še vedno se dogaja, da kdo pomotoma odnese druge smuči ali desko, zato jih imejte vedno na očeh in v primeru, da jih ne najdete, to takoj prijavite. Še zadnji nasvet: »Ne jejte rumenega snega!«