Preobrat

Sneg v Sloveniji: zapadlo ga bo do 25 centimetrov

T.L.
17. 1. 2019, 11.57
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 12.18
Deli članek:

Suhega obdobja z izjemno malo padavinami je konec.

Reuters
Sneg bo vendarle pobelil tudi Slovenijo.

Slovenija se poslavlja od suhega obdobja, saj nas je, kot je bilo tudi napovedano, danes zajelo deževno vreme. Tudi nad Evropo se je vremenska slika v preteklih dneh temeljito spremenila. Kot so zapisali na Agenciji za okolje (Arso), se je »odprl zahodni« tip vremena, zonalna smer višinskih vetrov, tako da bodo vremenske motnje potovale predvsem v smeri zahod-vzhod.

Spremembo oznanja močan veter

Vreme nad Evropo bo spremenljivo, ne bo stacionarne situacije, ki bi prinašala padavine, vedno le bolj ali manj istemu območju in drugod vzdrževala dolgotrajno suho vreme. Vremensko spremembo je pri nas oznanil predfrontalni jugozahodnik, ki je najmočnejši danes, ko po nižinah piha s sunki tudi nad 50 km/h, v hribih in gorah pa do okoli 100 m/h.

Hladna fronta se danes od zahoda bliža Alpam, naše kraje bo dosegla jutri zgodaj zjutraj in nas dopoldne prešla. Prinesla nam bo hitro in izrazito ohladitev, zato se bo ob padavinah meja sneženja hitro spuščala. V zaprtih dolinah severozahodne Slovenije (na primer, Zgornjesavska dolina) bodo že danes, ko bomo še v predfrontalni topli zračni masi, padavine krajevno že lahko toliko ohladile zrak, da bo snežilo nižje kot drugod v sicer prevetrenih kraji, napoveduje Arso.

Zjutraj (najverjetneje) suho le na Primorskem in v Beli Krajini

Kmalu po polnoči bo predvidoma začelo snežiti v nekoliko višjih legah Gorenjske, nekje do 4. ure zjutraj tudi na Koroškem in v delu Štajerske, do 7. ure pa verjetno še ne bo snežilo le na Primorskem in v Beli Krajini. Glavnina padavin bo padla do sredine petkovega dopoldneva, nato bodo padavine slabele in od severa kar hitro ponehale.

Na Gorenjskem in Koroškem bo tako do jutra že lahko zapadlo od 5 do 20 cm snega. V osrednji Sloveniji bo med 6. in 12. uro zapadlo od 5 do 15 cm snega, na vzhodu pa nekaj manj. Največ snega pričakujemo v višjih legah Gorenjske in Notranjske, do okoli 25 cm, v Prekmurju pa le do okoli 5 cm.

Temperature previsoke, sneg bo moker

Ob sneženju se bo hladilo, a temperatura se po nižinah v času sneženja večinoma ne bo spustila pod ničlo, zato bo sneg moker, kar ne govori v prid debelejši snežni odeji. Višje bo seveda zaradi nižje temperature drugače. Snežilo bo torej ravno v času jutranje prometne konice, zato bodo vozne razmere marsikje otežene in se bo promet odvijal počasneje. Na Postojnskem bo vozne razmere poslabšala tudi burja. Popoldne bo že suho in najbrž večjih težav v prometu ne bo več.

V noči na soboto bo nastala megla ali pa nizka oblačnost, zmrzovalo bo. Sobota, nedelja in ponedeljek bodo mrzli dnevi, tudi čez dan bo marsikje v notranjosti Slovenije temperatura ostala pod ničlo. Hladni zrak bo preplavil tudi Primorsko. Kot še napovedujejo na Arsu, se nam bo nov ciklon približal v torek in takrat bi, ob morebitnih padavinah lahko snežilo tudi na Primorskem, celo ob morju. Prihodnji teden bo torej vreme povsem zimsko. Sneg, ki bo obležal, bo še nekoliko povečal učinek hladnejše zračne mase, ki bo nad nami.