Izigrani občani

Povolilna drama v Šmarjeških Toplicah

Mirko Vorkapić
16. 1. 2019, 20.05
Deli članek:

Zakaj lokalne volitve niso zgodba lanskega leta, vam bodo povedali v Šmarjeških Toplicah, kjer skupina volivcev s peticijo zahteva ponovitev županskih volitev.

Radio Krka
Bernardka Krnc in Marjan Hribar

Skupina občanov in svetnikov je včeraj ob 14. uri pred občino Šmarješke Toplice uradno predala peticijo in 364 podpisov za ponovne volitve v volilni enoti Bela Cerkev. Prav izid drugega kroga volitev za župana v Občini Šmarješke Toplice je poleg tesnega izida v Kopru in posledičnih pritožb dolgoletnega koprskega župana Borisa Popovića dvignil največ prahu. Marjan Hribar in Brenardka Krnc sta bila namreč povsem izenačena in vse je kazalo na to, da bo prvič v zgodovini države o županu odločil žreb. A na koncu žreba ni bilo, saj sta oba kandidata na delo volilnih odborov vložila ugovore. Volilna komisija je nato Hribarju priznala glas z glasovnice, sprva zavržene kot neveljavne, ker naj bi se volivka podpisala pod njegovim imenom, ni pa obkrožila številke. S tem je Hribar dobil zmagovalni glas. Toda zapletov še ni bilo konec. Občinska volilna komisija (OVK) je ugotovila kršitve v volilni enoti Bela Cerkev in zaradi tega razpisala ponovitev volitev v enoti za nedeljo, 16. decembra. Le dva dni pred tem pa se je znova zapletlo.

Glasovali zastonj

OVK je namreč prejela pisno sodbo upravnega sodišča, v kateri je sodišče odločilo, da naj se ne bi opravilo ponovnega glasovanja na volišču v Beli Cerkvi. Komisija se je na podlagi tega odločila, da bo spoštovala sodbo in da vnovičnega glasovanja ne bo. Marjan Hribar je tako postal novi župan Občine Šmarješke Toplice. A mnogi so zaradi odpovedi volitev nezadovoljni. Med njimi tudi podžupan Aleksander Pavlič, ki nam je povedal, da se občani počutijo kot »črne ovce« ter da so bili v zadnjem trenutku izigrani. »Volitve bi morale biti v nedeljo, 16. decembra, v petek pa smo izvedeli, da jih ne bo. Določeni ljudje, predvsem starejši, ki medijev ne spremljajo redno, so prišli na volišča, ki pa so seveda bila zaprta.« Pavlič ob tem opozarja, da so predčasne volitve že potekale ter da so krajani Bele Cerkve lahko že glasovali, njihov glas pa je bil nato zaradi odpovedi volitev brez pomena. »Če so bile na volitvah ugotovljene nepravilnosti, bi te morale biti ponovljene,« meni Pavlič in dodaja, da jih volilna komisija ni seznanila s tem, za kakšne nepravilnosti je šlo. »To nas zelo moti,« poudarja Pavlič. 

wikipedia
Bela Cerkev

Hribar: »Zaplete povzroča samovolja nekdanje županje«

Za komentar smo poklicali tudi župana Marjana Hribarja, ki je povedal, da zaplete povzroča samovolja nekdanje županje. »Občina Šmarješke Toplice je, kot dobro veste, zadnja slovenska občina, ki je konec leta 2018 dobila župana. Kljub temu danes še vedno nimamo konstituiranega občinskega sveta, prav tako kot novoizvoljeni župan še nisem prevzel novih obveznosti,« je povedal Hribar. Kot pravi, so posledice, ki jih povzročajo zapleti, resne, saj »ogrožajo demokratične temelje ter navsezadnje tudi poslovanje občine v tekočem letu«. Ne glede na uradno predajo podpisov pa tisti, ki se počutijo oškodovane, nimajo veliko možnosti za razveljavitev rezultatov. Seja je sicer sklicana za 30. januar, kar pa je precej nenavadno, saj pri sklicevanju konstitutivne seje velja načelo, da se jo skliče brez odlašanja, takoj ko je občinska volilna komisija županu predala poročilo o rezultatu volitev. To je OVK storila že 19. decembra, praksa pa pri nas narekuje, da je seja sklicana v roku desetih dni po drugem krogu volitev. Šmarješke Toplice so tako še vedno v negotovi situaciji, kjer stara županja še ni odšla, izvoljeni kandidat ne more začeti dela, volivci pa se počutijo izigrane. 

Krnc: »Gre za blatenje mojega dobrega imena«

Na Hribarjeve trditve o ogrožanju demokratičnega procesa se je odzvala tudi Krnčeva. "Prva seja novega občinskega sveta je bila z moje strani sklicana znatno pred iztekom roka, določenega v statutut  in Poslovniku o delu občinskega sveta, in sicer sem sejo sklicala dne 28.12.2018, torej 8 dni po datumu prejema Poročila o izidu volitev," trdi Bernardka Krnc. Po njenem mnenju so očitki o nezakonitem in nedopustnem ravnanju povsem neutemeljeni, brez pravne podlage in očitno podani z drugimi interesi, »zlasti z namenom blatenja mojega dobrega imena«.  Za las poražena šmarješka županja se je v zvezi z izvedbo lokalnih volitev in ugotovitvijo volilnega izida pritožila občinskemu svetu. Če bo ta sledil pritožbi, so med možnostmi ponovitev županskih volitev v vsej občini ali le na volišču Bela Cerkev ter vnovično štetje vseh glasov. Zastopnik Bernardke Krnc Damijan Gregorc je predlagal, da pritožbo Krnčeve najprej obravnavava občinska volilna komisija in šele nato občinski svet. Če ji ne bodo ugodili oz. jo bodo zavrnili, je napovedal postopek pred upravnim sodiščem. Med glavnimi pritožbeni očitki je navedel pomanjkljivosti oz. "velike napake" v poročilu občinske volilne komisije, kjer je nepojasnjena razlika 132 glasov v dveh točkah, ki obravnavata glasovanje v drugem krogu.