prezaposlitev

Pobuda Šarcu: vojaki bodo sicer čez noč ostali na cesti

S.R./STA
16. 1. 2019, 07.20
Posodobljeno: 16. 1. 2019, 07.21
Deli članek:

Sindikat ministrstva za obrambo je na premierja Marjana Šarca naslovil pobudo za oblikovanje sklepa, s katerim bi vojaki po 45. letu dobili možnost zaposlitve na delovno mesto pravosodnih policistov.

STA
S tem bi se po njihovem mnenju rešila problematika brezposelnosti vojakov ter kadrovska podhranjenost v vrstah pravosodnih policistov.

Kot je sporočil sindikat, bo v tem in prihodnjem letu večje število pripadnikov Slovenske vojske dopolnilo 45 let, s čimer se jim bo prekinila zaposlitev na delovnem mestu vojaka. Ministrstvo za obrambo pa naj zanje ne bi imelo predvidenih delovnih mest ali ustreznih rešitev, zaradi česar bodo čez noč ostali na cesti. 

Nekaterim vojakom je bila sicer po navedbah sindikata po prekinitvi pogodbe v vojski doslej ponujena zaposlitev, vendar večinoma takšna, da so izgubili vsa napredovanja in bili posledično postavljeni na delovna mesta, kjer so izgubili do 400 evrov sedanjega dohodka. V sindikatu so poudarili še, da so vojaki pri 45 letih varnostno, psihofizično in strokovno na tako visoki ravni, da takšnega kadra med iskalci zaposlitve v Sloveniji ni mogoče pridobiti. 

Sindikat je ob tem spomnil tudi na pravne norme, ki ovirajo prezaposlitev v javnem sektorju in s tem tudi prezaposlovanje vojakov v policiji, kar pa bi lahko vlada odpravila s sklepom. S takšnim ukrepom bi vojakom poleg tega izrazila tudi hvaležnost za njihovo služenje državi in jim obenem omogočila nadaljevanje karierne poti v drugem resorju brez izgube dohodka.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je včeraj z ministroma za finance in za javno upravo, Andrejem Bertoncljem in Rudijem Medvedom v okviru razprave o rešitvi kadrovske problematike v zaporih govorila tudi o možnosti prehajanja vojakov po 45. letu med pravosodne policiste.