Zasebna tožba

Zdravnica Simone Weiss oproščena očitkov obrekovanja

R.T.
15. 1. 2019, 19.30
Posodobljeno: 16. 1. 2019, 09.16
Deli članek:

Medicinska sestra Zlatka Pražnikar Vrbnjak je zaradi domnevnega obrekovanja zasebno preganjala zdravnico Sanelo Banović.

arhiv
Dr. Sanela Banović je poznana ne samo kot zdravnica, ampak tudi predavateljica o kvaliteti življenja.

Sodnica Tadeja Borinc Zebić je zaradi varovanja zasebnih podatkov o zdravstvenem stanju pokojne pevke Simone Weiss javnost pustila pred vrati sodne dvorane. Nekateri obiskovalci so bili zato razočarani in kar nekoliko jezni, saj so menili, da imajo »pravico vedeti, kaj se je dogajalo«.

Podrobnosti zato niso poznane, zagovornik obdolžene zdravnice Boris Grobelnik pa je za časnik Delo povedal, da je njegova stranka oproščena.

Kdo je Simoni Weiss apliciral morfij?

Spor med uslužbenkama sega v leto 2015, ko se je priljubljena pevka Simona Weiss, takrat stara 52 let, zaradi raka zdravila na kliničnem oddelku za gastroenterologijo. Medicinska sestra Zlatka Pražnikar Vrbnjak, ki je skrbela za Weissovo, trdi, da jo je zdravnica Sanela Banović po krivem obdolžila, da naj bi pevki samovoljno aplicirala morfij, proti bolečinam, kar ji sicer ni usodno škodilo. Bolnikom na kemoterapiji se namreč morfija ne bi smelo predpisovati. Pražnikar Vrbnjakova zatrjuje, da tega ni storila in da je bila obtožena po krivem, zaradi česar se je odločila, da zdravnico toži zaradi obrekovanja.

Banovićeva naj bi medicinsko sestro naslednje jutro opozorila, da sama ne bi smela spremeniti terapije, zaradi česar jo je tudi prijavila vodstvu klinike. Pražnikar Vrbnjakova se brani – trdi, da je v noči na 2. november sploh ni bilo v službi, in dodaja, da naj bi pacientki sporno zdravilo predpisala zdravnica sama.

Društvo medicinskih sester
Medicinska sestra Zlatka Pražnikar Vrbnjak pravi, da so jo obtožili po krivem.

Pritiski v službi?

Medicinska sestra naj bi po smrti Simone Weiss doživljala tudi neprijetnosti v službi. Sodelavci in nadrejeni naj bi jo izločili iz družbe in nanjo izvajali pritiske. Zaradi tega naj bi zbolela in odšla na bolniško. Zoper bolnišnico in glavno medicinsko sestro pa je vložila tožbo na delovno in socialno sodišče.