Surovo ravnali z 10 otroki

Osumljena lastnica Zavoda Kengurujčki otroke povijala v rjuho

G.G./STA
15. 1. 2019, 14.02
Posodobljeno: 15. 1. 2019, 15.24
Deli članek:

Kriminalisti so postregli z ugotovitvami glede domnevnega trpinčenja otrok v ljubljanskem Zavodu Kengurujčki.

STA
Hiša na Vrhovcih, v kateri je deloval zavod Kengurujček.
Zrinski je pojasnil, da so v zvezi s primerom dobili nekaj prijav, nekaj pa so ugotovili v okviru zbiranja obvestil. Pri tem so opravili tudi pogovore s starši, ki imajo možnost vložitve tudi zasebne tožbe. 

Policisti so vložili kazensko ovadbo zaradi zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo otrok. "67-letna osumljenka (gre za lastnico Zavoda Kengurujčki, op.p.) je opravljala delo varuške, čeprav za to delo ni imela ustreznega znanja," je ugotovitve kriminalistov pojasnil Valter Zrinski s Policijske uprave Ljubljana in dodal, da je osumljenka nekatere otroke hranila na silo, pri pripravi na počitek pa jih povijala v rjuho. 

Po besedah Zrinskega je utemeljeno osumljena, da je pri svojem delu huje kršila svoje dolžnosti s tem, da je z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, na primer nanje vpila in jih žalila. Nekaterim otrokom ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo pojedli. Če so otroci hrano zavračali, jih je hranila na silo, in jih k uživanju hrane ni vzpodbujala in ni uporabljala pozitivnih vzgojnih metod in sredstev, je pojasnil Zrinski in dodal, da je bila torej "varuška podrejena vodenju in načinu dela, ki ga je narekovala osumljenka".

"Zoper njo je bila podana kazenska ovadba zaradi zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok. Grozi ji kazen zapora do treh let" je dodal Zrinski.

Spomnimo. Oktobra lani je "vzgojiteljica" Zavoda Kengurujčki s posnetki razkrila, kako njena "sodelavka" (gre za 67-letno osumljenko) trpinči otroke. Po objavi je policija sprožila preiskavo dogajanja v zavodu.

Inšpektorat za šolstvo je decembra v svojem nadzoru potrdil, da so v Zavodu Kengurujčki varstvo otrok opravljali na črno, zato so mu pred dobrim mesecem dni prepovedali opravljati to dejavnost.