Pretoplo za sneg

Po soncu padavine, a ne v obliki kristalnih zvezdic

G.G.
14. 1. 2019, 12.48
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 13.53
Deli članek:

Bodo vremenski bogovi končno dopustili, da sneženje zajame tudi Slovenijo?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na kratko, ne! Zaenkrat ne. V torek in sredo bo suho in sončno. Če bodo jutranje temperature še blizu ledišča, pa se bo, pravzaprav se je že, podnevi krepko segrelo, tudi čez 10 stopinj Celzija, kar bo ljudi pognalo na terase lokalov, tako upokojence kot uslužbence, da o študentih ne govorimo.

Nastavljanje zimskemu soncu ne bo trajalo dolgo. V četrtek sledi poslabšanje (izboljšanje za ljubitelje oblakov in kapljic). Temperature ne bodo dovoljevale, da bi nastajale snežinke, po nižinah bo tako deževalo vsaj do noči na soboto.

Ledena skorja lahko postane nenosilna

Zaradi višjih temperatur se bodo v prihodnjih dneh tanjšale ledene površine. Hidrolog Janez Polajnar je pojasnil, da bo odjuga predvidoma trajala do petka.

Po njegovih navedbah na rekah in večjih jezerih, kjer imajo vodomerne postaje, ledu še ni. So pa zaledenele nekatere plitvejše stoječe vode in denimo tudi Cerkniško jezero, na katerem so se v preteklih dneh ljudje že drsali. Polajnar ni želel soditi o varnosti drsanja na tem jezeru v preteklih in prihodnjih dneh. Opozoril pa je, da se bo glede na temperature ledena površina tanjšala.

Kako hitro se bo tanjšala, je po Polajnarjevih navedbah odvisno tudi od nočnih temperatur. Ker bodo v teh dneh temperature ponoči okoli nič stopinj Celzija, ponekod v višjih legah tudi pod ničlo, tanjšanje ledenih površin morda ne bo potekalo tako hitro. Če bi bila pa tudi ponoči temperatura krepko nad ničlo, se pa lahko ledena skorja tanjša hitro in v nekaj dnevih postane nenosilna. To je odvisno tudi od tega, kako debela je bila. Glede na to, da doslej ni bilo dolgotrajnega izrednega mraza, tudi površine niso tako trdo zaledenele, je pojasnil.