Kaj se nam pripravlja

Prihaja sprememba, obdobje suhega vremena se končuje

T.L.
13. 1. 2019, 09.06
Posodobljeno: 13. 1. 2019, 09.08
Deli članek:

Sončno, suho in vetrovno vreme bo pri nas vztrajalo vse do četrtka, ko bodo zapihali vetrovi zahodne smeri.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Medtem ko se na severni strani Alp pripravljajo na novo pošiljko snega, saj so se (znova) vzpostavili idealni pogoji za obilno sneženje, pa pri nas zaenkrat še vztraja suho vreme. 

Kot poročajo na portalu Neurje.si, bomo na južni strani Alp pod vplivom severnega fena, prevladovalo pa bo večinoma sončno, suho in vetrovno vreme z možnostjo kakšne kratkotrajne plohe. Takšno vreme bo pri nas vztrajalo vse do četrtka, ko bodo zapihali vetrovi zahodne smeri.

V četrtek se bo proti Alpam namreč spustilo novo, sicer šibko območje hladnega zraka. To bo pozicionirano zahodnjeje kot smo bili tega vajeni v zadnjem obdobju. Nad severno Italijo bo ob prihodu hladne fronte nad Alpe, nastalo sekundarno ciklonsko območje, ki bo poskrbelo, da bo tudi pri nas padlo nekaj več padavin kot v zadnjem obdobju, napovedujejo na portalu. Ker bodo zahodni vetrovi pred tem nad naše kraje prinesli več toplejšega zraka, bo po nižinah vsaj večina padavin padla v obliki dežja.

Tudi v nadaljevanju januarja kaže na drugačno vremensko sliko kot smo je bili vajeni v zadnjem obdobju. Doline hladnega zraka bodo potovale zahodneje. "Hladen zrak bo tako lažje dosegel Sredozemlje, kjer bodo nastajala ciklonska območja. Od tega kam natančno bodo potovali cikloni, bo odvisno vremensko dogajanje pri nas. Vsekakor se bo dolgotrajnejše suho obdobje pri nas po 18. 1., končalo," so zapisali na Neurje.si, kjer še dodajajo, da podrobnosti o razvoju dogodkov še niso znane, saj se zaradi časovne oddaljenosti izračuni meteoroloških modelov med seboj še preveč razlikujejo.

In kakšno bo vreme danes in jutri?

Danes dopoldne bo delno jasno, popoldne pa se bo pooblačilo. Na severovzhodu in v višjih legah bo zapihal jugozahodni veter, ki se bo zvečer krepil, so napovedali na Agenciji za okolje (Arso). Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9 °C.

Ponoči in zjutraj bodo prehodno manjše krajevne padavine, po nižinah večinoma dež, predvsem v nižjih legah Gorenjske bo možna poledica. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ki bo do jutra ponehal, v severnih krajih pa bo zjutraj zapihal severnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 3 °C. Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastala bo še kakšna manjša ploha. Pihal bo severni do severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 5 do 11 °C.