Preveč administrativnega dela

Zdravniki opozarjajo: Družinska medicina v Sloveniji ugaša

G.G./STA
10. 1. 2019, 20.57
Posodobljeno: 10. 1. 2019, 21.09
Deli članek:

Družinska medicina je v krizi. Administrativne obremenitve ter veliko število bolnikov mlade odvračajo od specializacij v družinski medicini in tako se kadrovske stiske na področju primarne zdravstvene oskrbe še poglabljajo, so opozorili Člani skupščine Zdravniške zbornice Slovenije.

Dreamstime
Zdravniki imajo preveč administrativnega dela.

"Družinska medicina v Sloveniji ugaša," je opozorila zdravnica Tanja Petkovič, saj je kadrovski primanjkljaj družinskih zdravnikov vse večji. V zadnjem desetletju je specializacijo družinske medicine na leto povprečno zaključilo 31 zdravnikov. Za vzdrževanje sistema bi jih potrebovali 70, za razbremenitev dela v družinskih ambulantah pa 90 novih specialistov na leto, je pojasnila Petkovičeva. Spomnila je, da se je na zadnji razpis s 60 razpisanimi mesti prijavilo sedem specializantov.

Starejši kolegi so izgoreli, čustveno izčrpani in otopeli

Po njeni oceni napovedani ukrep ministrstva za zdravje, ki da bo povečalo število razpisanih mest specializacij družinske medicine, pri reševanju težav ne bo prav nič pomagalo. Študenti medicine že pri spoznavanju dela v družinskih ambulantah vidijo nezadovoljne starejše kolege, ki so izgoreli, čustveno izčrpani in otopeli, mnogi tudi zapuščajo družinsko medicino.

Birokracija duši

Kot je še bilo slišati v ostrih razpravah, družinske zdravnike močno obremenjujejo administrativne zahteve Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki "se v zadnjih mesecih vrstijo kot neki maščevalni ukrepi, ki jemljejo čas za bolnika". Od upravljavcev zdravstvenega sistema bi pričakovali, da bodo zdravnike uporabili za strokovno delo in ne administrativno, so še bili kritični zdravniki.

Cunami bolnikov se preliva na urgence

"Cunami bolnikov se s primarnega nivoja že preliva v urgentne centre ter na sekundarni in terciarni nivo," pa je na veliko število opredeljenih bolnikov opozorila zdravnica Mojca Pribernik. Ob tem so zdravniki s turistično obremenjenih območij opozorili tudi na priliv zdravniških obravnav turistov, dodatno pa družinske zdravnike obremenjujejo tudi druge naloge, kot so mrliško ogledna služba in dežurne ambulante.

Družinski zdravniki morajo v kratkem času sprejeti številne strokovne odločitve brez možnosti strokovne konzultacije s kolegi in dodatnih diagnostičnih metod, so odgovorno naravo svojega dela še opisovali zdravniki. S podobnimi težavami se soočajo tudi primarni pediatri in ginekologi.

Predlagajo ukrepe

Skupščina zdravniške zbornice je po večurni kritični razpravi sprejela več sklepov, s katerimi želijo izboljšati položaj družinskih zdravnikov. Med drugim so ministrstvu za zdravje, ZZZS in vodstvu zbornice naložili pripravo ukrepov in spodbud za vstopanje mladih zdravnikov v družinsko medicino in ohranitev obstoječih zdravnikov v zdravstvenem sistemu. Prav tako predlagajo pripravo ukrepov za zmanjšanje obremenitev družinskih zdravnikov in finančne spodbude. Iz zdravnikovih nalog bi bilo po predlogu skupščine treba odstraniti administrativne obremenitve, pravila ZZZS pa bi se smela spremeniti največkrat dvakrat na leto.

Vrtenje v okviru istih omejitev

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je v uvodnem nagovoru skupščine ugotavljala, da se v tem mandatu zbornice pogoji dela zdravnike niso izboljšali, "prej obratno". Opozorila je, da zakonodaja preveč razdvaja zdravniške vrste, ki jih bo za doseganje sprememb treba strniti.

Tudi predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik je pozval k enotnosti: "Dvignimo glave in se uprimo delu po tekočem traku, ki je slabo za bolnike in za nas."

Skupščine se je v imenu ministrstva za zdravje udeležila državna sekretarka Pia Vračko. Kot je dejala, se ministrstvo zavezuje, da bodo predstavniki zdravstva pri oblikovanju zdravstvenih politik partnerji in ne samo sogovorniki ministrstva. Slovenski zdravstveni sistem je po besedah državne sekretarke za zagotavljanje oskrbe bolnikom zelo dober, potrebuje pa izboljšave pri pogojih dela za zaposlene. "Zadnja leta se vrtimo v okviru istih omejitev in ne zberemo poguma za ključne sistemske strukturne premike. Za to ni dovolj samo volja ministrstva, potreben bo širši družbeni konsenz," je še pozvala državna sekretarka.