Pacienti pišejo pritožbe, rešitve ni

Vse hujše razmere na infekcijski kliniki: bolniki na hodnikih, sobe pa prazne?

Ž.K.
10. 1. 2019, 19.30
Deli članek:

Poleg tega, da naj bi na infekcijski kliniki ljudje ležali na hodnikih kljub praznim sobam, na ministrstvu za zdravje trdijo, da UKC še ni izrazil nobene želje po obnovi ali novogradnji.

Facebook / J.K.
Pacienti na hodnikih so na infekcijski kliniki stalnica.

Novice Svet24
Infekcijska klinika poka po šivih že več let, rešitev pa ni na vidiku.

Pred dnevi smo pisali o hudi prostorski stiski, ki že več let vlada na infekcijski kliniki. Da tam pacienti ležijo kar na hodnikih, je stalna praksa, v najhujšem mesecu v letu 2017 so tako obravnavali kar 184 pacientov, v obdobju enega leta pa na hodnikih preleži kar več kot 1500 pacientov. Kot razlog za takšno stanje na infekcijski kliniki navajajo pomanjkanje prostora, neprimernost stavbe in kadrovsko podhranjenost.

Prazne sobe

A po objavi članka se je na nas obrnila bralka, ki je opisala izkušnjo svojega moža. »Bil je sprejet na infekcijsko kliniko na opazovanje in čez dan je ležal v sobi. Ponoči pa so jih iz sob odpeljali na hodnik, kjer so morali prespati. Sobe so medtem samevale prazne.« Bralko in njenega moža je zadeva razjezila do te mere, da sta v imenu vseh, ki so jih selili na hodnik, spisala pritožbo in jo poslala zastopnici pacientovih pravic Duši Hlade Zore. Ta nam je dogodek potrdila in povedala, da so imeli z vodstvom infekcijske klinike sestanek, na katerem so se dogovorili, da bodo z boljšo organizacijo dela poskušali nesmisel odpraviti.

Sobe so, ljudi ni

A kot kaže, neuspešno. V odgovoru, ki smo ga pretekli teden dobili iz UKC Ljubljana, je namreč zapisano: »Dolgo časa smo kritične razmere začasno obvladovali z dodatno vzpostavitvijo nočne službe na oddelku za dnevno terapijo in enodnevno bolnišnico, zadnji dve leti pa se soočamo tudi s pomanjkanjem kadra. Triizmenskega dela na novem oddelku enostavno ni možno vzpostaviti brez večjega števila novo zaposlenih.«

Bolniki potrebujejo rešitev danes

Da bi vsaj v času, ko je na pohodu gripa, omilili prostorsko in kadrovsko stisko, so danes v bolnišnici Petra Držaja odprli začasni oddelek za epidemije, kjer bo za bolnike z gripo skrbelo okoli 30 zaposlenih z negovalnega oddelka, ki so se začasno preselili v prostore drugega nadstropja bolnišnice Petra Držaja. Vendar gre za začasen, približno tri mesece trajajoče ukrep, ki se ga vodstvo UKC poslužuje v zimskem času, bolniki pa po hodnikih infekcijske klinike ležijo vse leto, v povprečju 4,23 bolnika vsak dan. Zanimalo nas je, kako rešiti težave omenjene klinike. Zastopnica pacientovih pravic Hlade Zoretova nam je povedala, da lahko na težave le opozori, reševati pa jih ne more. »Govoriti on gradnji in prenovi je sicer lepo, a pacienti potrebujejo rešitev že danes,« nam je dejala. A kot kaže, rešitve ne bo ne danes in ne jutri.

Ne prenove ne gradnje

V UKC so nam zatrdili, da razmišljajo o prenovi oziroma celo gradnji nove klinike in da so v teku priprave za preureditev specialističnih ambulant in vzpostavitev dodatnih bolniških postelj v prostorih, ki jih zasedajo ambulante, za kar naj bi predlog že posredovali na ministrstvo za zdravje. A težava je, ker na ministrstvu za zdravje o tem ne vedo nič. Kot so nam odgovorili, izvajajo investicije v bolnišnične objekte na podlagi izkazanih potreb posamezne bolnišnice, po prioritetah, ki jih določi bolnišnica. Bolnišnice morajo pripraviti vsaj dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP).

Ministrstvo za zdravje pa v zvezi z infekcijsko kliniko UKC Ljubljana v preteklih letih ni prejelo nobenega predloga za kakršnokoli investicijo. Prav tako na ministrstvu za zdravje trdijo, da s kadrovsko stisko klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja niso seznanjeni.