Nevarno zdravju

»Skrbi nas, saj vdihavamo azbest«

P.K.
9. 1. 2019, 07.00
Deli članek:

Na bivši opekarni na Ljubečni zadnje tedne tečejo gradbeni posegi; odstranjuje se stara, dotrajana streha, za katero pa je znano, da je azbestna. Okoliški prebivalci imajo zaradi dogajanja na opekarni nešteto vprašanj.

facebook
Na gradbišču so bili delavci, ki so rokovali s sporno kritino, primerno zaščiteni.

Ta zadevajo predvsem zdravstveni vidik. Nov lastnik opekarniških prostorov, ruši objekt, ker bo tam zgradil skladišče. K temu spada tudi rušenje strehe, ta pa predstavlja azbestno kritino. 

»Opazoval sem rušitev in ta je potekala strojno, ne ročno, kar je sicer bolj priporočljivo, pri čemer se je v zrak dvigovalo ogromno strupenega prahu. To je prvi problem. Drugi  pa je ta, da kritine, ko so jo spravili na tla, niso zaščitili s folijo in jo primerno označili, kar, kolikor vem, narekujejo pravila. Ne bom poudarjal, kako zdravju škodljiv je azbest, to ve že vsak, zato se upravičeno sprašujem, če je vse teklo po regulacijah,« pojasnjuje naš vir, prebivalec Ljubečne.

Obrnili smo se na okoljski inšpektorat in preverili, ali so se oglasili na Ljubečni ter preverjali, kaj se tam dogaja. Kaj so ugotovili na terenu in kaj vse še skrbi domačine, preberite v današnji izdaji časnika Novice Svet24.