Višje delovno sodišče

Potrjeno, da so nezakonito odpustili vodjo stavkovnega odbora Endreja Mesaroša

G.G./STA
7. 1. 2019, 13.34
Posodobljeno: 7. 1. 2019, 13.36
Deli članek:

Višje delovno in socialno sodišče je zavrnilo pritožbo Arrive Dolenjska in Primorska in potrdilo sodbo koprskega delovnega sodišča, po kateri je bila odpoved bivšemu vodji stavkovnega odbora Endreju Mesarošu nezakonita.

Facebook
Sindikalnega zaupnika Mesaroša so domnevno odpustili zaradi njegovega sindikalnega delovanja.

Arrivini vozniki avtobusov so septembra 2017 s stavko zahtevali boljše delovne pogoje, pri tem pa jih je vodil Mesaroš. Tega so vozniki avtobusov v skupini Arriva Slovenija konec avgusta lani imenovali za predsednika stavkovnega odbora, kot so takrat poročali mediji, pa ga je družba Arriva Dolenjska in Primorska tik pred tem odpustila iz krivdnih razlogov. Mesaroš je bil sicer vse od aprila 2015 tudi predsednik reprezentativnega sindikata v Arrivi Dolenjska in Primorska.

Mesaroš je sprožil tožbo na koprskem delovnem sodišču, to pa je lani spomladi ocenilo, da delovno razmerje ni prenehalo in še vedno traja, Arrivi pa naložilo, da nekdanjega sindikalista pozove nazaj na delo in mu prizna delovno dobo ter vse pravice iz delovnega razmerja.

Kot so danes sporočili iz sindikata voznikov avtobusov, so v petek prejeli sodbo višjega delovnega sodišča, v katerem je to razsodilo, da se pritožba Arrive Dolenjska in Primorska zavrne, sodba sodišča prve stopnje pa potrdi.

V sindikatu so ob tem izrazili zadovoljstvo nad sodbo višjega sodišča, obenem pa opozorili, da je bil s tem storjen le prvi korak pri zaščiti predstavnikov delavcev, saj so delavci in njihovi predstavniki krivi takoj, ko tako presodijo njihovi delodajalci. Kot so poudarili, namreč "že tako šibkejša stranka v delovnem razmerju to enostransko odločitev delodajalca plača z izgubo službe ter prihodka in mora svojo nedolžnost dokazovati na sodiščih", kar je v primeru Mesaroša trajalo 16 mesecev.

Zato se v sindikatu zavzemajo za rešitev, ki bi delodajalce odvračala od ukrepov, ki pomenijo "neposreden napad na človekovo osebno dostojanstvo in onemogočanje pravega delavskega boja". Tako predlagajo, da bi delodajalci v primeru odpovedi delovnega razmerja očitane kršitve morali dokazovati v sodnem postopku, do odločitve sodišča pa bi delavci in njihovi predstavniki veljali za nedolžne in bili v delovnem razmerju.

Prav tako od lastnikov Arrive pričakujejo, da bodo ti od vodilnih v družbi zahtevali, da sodbo nemudoma izvršijo, ter ustrezno ukrepali proti odgovornim, ki so "neupravičeno in podlo" nastopili proti Mesarošu.