Zemlja se je zaradi zapuščenega rudnika dobesedno posedla pred petimi leti. Udori se vrstijo drug za drugim, goltajo zemljo, drevesa in vinograde ter se vse bolj približujejo tamkajšnjim hišam. Še najbolj pretijo Vlašičevima.

Pred kratkim je prišlo do novega udora. Od velikanske jame, ki se približuje njuni hiši, sta zdaj oddaljeni le še dobrih 20 metrov. Jasna pomoč išče povsod, trka na številna vrata, a na terenu se – kar zadeva sanacijo – ni zgodilo prav nič. »Vsi se izmikajo in me odpravijo z odgovorom, da za to niso pristojni. Že leta opozarjam na nevarnost, a brez uspeha. Podor se je pred časom premaknil nekoliko stran, a zdaj se je spet obrnil proti hiši. Plaz je od hiše, ki sem jo kot mati samohranilka težko zgradila, zdaj oddaljen le še okoli 20 metrov. Za hišo še vedno odplačujem stanovanjski kredit. Bojim se, kaj bo prinesla tokratna zima oziroma pomlad, ko se bo sneg začel taliti …« je obupana Jasna, ki se še v živo spomni, kako se je majske noči 2013 prvič udrla zemlja.

450 tisoč evrov bi bilo potrebnih za sanacijo. 

Občina ima idejno zasnovo

Čeprav se grozeča nevarnost vse bolj pogreza, se glede sanacije ni zgodilo prav veliko. Občina Ormož je izdelala idejno zasnovo v vrednosti 24.000 evrov. Omenjeni dokument sanacijo obsežnega plazu ocenjuje med 400.000 in 450.000 evri. Država je občini naročila, da izdela dodatno dokumentacijo za sanacijo plazu (izvedbeno tehnično dokumentacijo), a so nas na ministrstvu za okolje in prostor opozorili, da je še niso prejeli. Odgovor smo poiskali na občini. »Konec novembra smo naročili izdelavo projekta za izvedbo v višini približno 24.160 evrov, za katerega ocenjujemo, da bo izdelan v prvi polovici naslednjega leta,« so obljubili.

Pingpong se nadaljuje

Še vedno pa ni povsem jasno, kdo bo kril sanacijo. »Pingpong« med državo in občino se, kot kaže, nadaljuje. Z okoljskega ministrstva so namreč na naše vprašanje v zvezi s financiranjem sanacije plazu zgolj odgovorili, da je »reševanje problematike sicer v izvirni pristojnosti občine Ormož«. Na občini so ogorčeni: »Z odgovorom MOP, da je 'reševanje problematike sicer v izvirni pristojnosti občine Ormož', se ne strinjamo, saj je jasno dokazano, da je vzrok plaza in zdrsa zapuščeni rudnik. Plaz bi morala sanirati in urediti Republika Slovenija oziroma ministrstvo, v pristojnost katerega spada rudarstvo,« so povedali in pokazali na 55. člen Zakona o rudarstvu. Medtem pa Vlašičevi še naprej strahoma čakata, kaj bodo prinesle že naslednje obilnejše padavine …