Ogroženo madžarsko sodelovanje

Janša jo je nadrl: »Ker nisem dobila njegove pohvale, sem bila užaljena«

Mirko Vorkapić
6. 1. 2019, 09.01
Deli članek:

Tvitosfero je ob koncu lanskega leta razburil nepričakovan zapis odvetnice Lucije Šikovec Ušaj, ki je potožila, da jo je Janez Janša nadrl zaradi referenduma o drugem tiru. Na pisanje medijev pa se je ostro odzval tudi Janša.

Primož Lavre
Luciji Ušaj se zdi zabavno, da jo je nekdanji predsednik vlade označil za najbolj hinavsko odvetnico, podtaknjeno od SDS.

Twitter
Tvit Lucije Šikovec Ušaj

»Ko je Cerar odstopil, po sodbi vrhovnega sodišča je na TV Cerar govoril, da sem najbolj hinavska odvetnica, Janša pa me je po telefonu nadrl, kaj sva se šla z Vilijem, da je vlada padla ... Jaz idiot sem mislila, da mi bo čestital,« je zapisala Lucija Šikovec Ušaj ter dvignila številne obrvi. Ušajeva in Vili Kovačič sta namreč na vrhovnem sodišču uspela doseči ponovitev referenduma o zakonu o drugem tiru. Sledila sta odstop Mira Cerarja in razpis predčasnih volitev. Kot piše Reporter, je vnovični referendum še za nekaj časa ustavil gradnjo drugega tira in ogrozil madžarsko sodelovanje pri projektu, o katerem sta se dogovorila Cerar in Orban, sicer zaveznik stranke SDS. »Odvetnica Ušajeva je tako nevede škodila interesom Janševega glavnega tujega političnega podpornika, ki so popolnoma drugačni, kot jih je stranka SDS predstavljala v kampanji za referendum o drugem tiru. Zato je doživela hladen tuš Janeza Janše,« je zapisal Reporterjev novinar Igor Kršinar.

Twitter
Do odziva Janeza Janše smo prišli »po ovinkih«, saj nam je opozicijski prvak onemogočil dostop do svojega twitter profila.

Janša: Reporter gre po poti Mladine

Na članek v Reporterju se je na twitterju ostro odzval prvak stranke SDS Janez Janša in pisanje označil za »popoln #FakeNews« (lažno poročanje). Še več, tednik je obtožil, da gre po tajkunskem prevzemu še hitreje po poti Mladine 1989, kot je to koristno namenu botrov. Janša je dodal, da Vili Kovačič ne bi nikoli zbral podpisov za referendum brez podpore stranke SDS. Da gre za »lažniva natolcevanja na račun Reporterja«, pa meni njegov urednik Silvester Šurla, ki pojasnjuje, da je Reporter od politike »neodvisen desnosredinski tednik, in ne strankarsko trobilo kogarkoli«. Urednik revije opozarja, da Janezu Janši z javnimi napadi, diskreditacijami ter zakulisnimi pritiski ne uspe podrediti uredništva tednika Reporter, ki ga Janša, tako Šurla, vsak teden pozorno bere tudi sam, »in to celo med vrsticami«.

Lucija Ušaj je bila le užaljena

Primož Lavre / Reporter
Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja.

Za pojasnila glede spornega tvita pa smo poklicali tudi Lucijo Šikovec Ušaj, ki nam je povedala, da je šlo pri pisanju medijev, ki so poskušali pojasniti njen zapis, le za neresnične špekulacije. Dejala je, da v pogovoru z Janšo ni bilo govora o škodovanju interesom SDS in Viktorja Orbana, da je pogodbo z Madžari podpisal nekdanji predsednik vlade Miro Cerar, odpovedala pa jo je Alenka Bratušek. »Z Janšo sva se 'počila', ker sem forsirala, da bi parlamentarne volitve potekale skupaj z referendumom, kar pa je bilo zanj prezgodaj,« razkriva Ušajeva. »Ker me je Janša vprašal, kako si zdaj vse to predstavljam, jaz pa sem pričakovala pohvalo, sem bila, iskreno rečeno, užaljena, zato sem njegovo kritiko razumela kot 'nadiranje'.« Ušajeva tudi pojasnjuje, da ni šlo za večji spor, saj če bi zares škodovala interesom stranke, verjetno nato ne bi kandidirala na listi SDS. Se pa ji zdi zanimivo, da sta bila z njenimi aktivnostmi v povezavi z referendumom o drugem tiru nezadovoljna tako Cerar kot Janša. Glede namigovanj, da naj bi se za mandat evroposlanke potegovala na prihajajočih evropskih volitvah, pa je v šali odgovorila, da ima namen kandidirati samo na Zpizu ter da je v Bruselj prav nič ne vleče.