Šokantne razmere

Hudo oboleli pacienti ležijo kar na hodnikih

Ž. K.
6. 1. 2019, 08.13
Posodobljeno: 6. 1. 2019, 08.14
Deli članek:

Vodstvo UKC Ljubljana priznava, da so razmere kritične in pogoji za bivanje bolnikov ter delo zdravnikov in osebja neustrezni, a rešitev nimajo.

Dreamstime
Klinika v času največjega navala tudi zvišuje prag za sprejem v bolnišnico.

V Ljubljani je najtežje dobiti posteljo v hotelu, v katerega ne želi nihče. Da vas bodo z infekcijske klinike domov poslali tudi z resno boleznijo, da boste v primeru hudih težav dobili mesto na hodniku in posteljo v sobi le, če ste z eno nogo že v onostranstvu, že dolgo ni več šala. Ena od naših bralk je tam pristala zaradi izredno hude oblike pljučnice. Da bi ji omogočili dihanje, so ji v pljuča uvedli celo kateter. A že dan po tem, ko so ji kateter odstranili, so jo napotili v domačo oskrbo z jasnim poudarkom, da bolezen še traja, in navodili, da se mora vsak dan, teden dni, vračati na kliniko na terapijo.

Dolgo časa so kritične razmere začasno obvladovali z dodatno vzpostavitvijo nočne službe na oddelku za dnevno terapijo in enodnevno bolnišnico, a ker jim primanjkuje kadra, trenutno ne morejo vzpostaviti triizmenskega dela na novem oddelku. 

Pacienti ležijo na hodnikih

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je ena izmed najstarejših stavb v UKC Ljubljana. Prostorska stiska na tem oddelku ni več novica. Da v času epidemij gripe in respiratornih bolezni bolniki, ki bi morali biti v izolaciji, ležijo na hodnikih in po drugih oddelkih ljubljanskega kliničnega centra, je stalnica. Po podatkih, ki so nam jih posredovali iz UKC Ljubljana, na infekcijski kliniki mesečno na hodnikih leži od 29 do kar 184 ljudi. V povprečju 4,23 pacienta na dan!

Izboljšav ni

Kot so nam povedali, se število sprejetih bolnikov povečuje že od leta 2007 in se je na letni ravni povzpelo s 3828 na 3911. Ob tem se podaljšuje tudi čas hospitalizacije, saj sprejemajo vse več bolnikov s težjimi oblikami okužb. Statistika kaže tudi, da je v njihovi oskrbi vedno več starih ljudi, ki imajo številne pridružene bolezni in tudi hujše okužbe, kar je tudi eden od glavnih vzrokov za povečanje prostorske stiske. V zadnjih letih investicij v dobesedno propadajočo stavbo ni bilo. V letu 2018 jim je uspelo zamenjati le okna na enem od oddelkov. A kdaj se bodo zadeve spremenile?

Facebook / J.K.
Pacienti na hodnikih so na infekcijski kliniki stalnica.

Ker se že povečuje število obolelih z gripo in respiratornimi okužbami, naslednji teden odpirajo oddelek za epidemije v Bolnišnici dr. Petra Držaja. 

Še daleč od rešitve

Iz ljubljanskega kliničnega centra so nam sporočili, da so v teku priprave za preureditev specialističnih ambulant in vzpostavitev dodatnih bolniških postelj v prostorih, ki jih zasedajo ambulante, predlog je že poslan na ministrstvo za zdravje. A tudi to ne bo rešilo težav. Končna rešitev je lahko le novogradnja in/ali posodobitev in povečanje klinike. A ker je to povezano z velikimi stroški, v tej smeri ni bilo storjenega še nič, razen to, da je ta želja zapisana v strateškem načrtu razvoja UKC.

Zaposleni bežijo

A prostorska stiska ni edino, kar tare infekcijsko kliniko. Zadnji dve leti se spopadajo tudi s pomanjkanjem kadra, zaradi česar imajo težave pri vzpostavitvi triizmenskega dela. Delo na kliniki je zahtevno, poteka 24 ur na dan, 365 dni v letu. Zaposleni so preobremenjeni in še hitreje zbolevajo, imajo veliko nadur, zaradi česar si iščejo lažje zaposlitve. Kadrovsko stiske rešujejo, vendar čeprav imajo razpise za ta delovna mesta, ni ljudi, pripravljenih za tovrstno delo.