Nevladne organizacije

Ali ministrstvo prodaja meglo v tetrapaku?

Mirko Vorkapić
4. 1. 2019, 19.30
Deli članek:

Na ministrstvu za delo so objavili razpis, prek katerega nevladnim organizacijam ponujajo 50 tisoč evrov za projekte na področju enakosti med spoloma.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot stoji v besedilu razpisa, je njegov predmet sofinanciranje projektov na področju enakosti žensk in moških na področju nasilja med zmenkanjem ter dela s fanti za preseganje stereotipov. Vsebina razpisa je precej nejasna in precej težko je ugotoviti, kakšen je sploh cilj ministrstva in kaj od nevladnih organizacij pričakuje. Razpisna dokumentacije sicer pojasnjuje pojem zmenkanje kot »dogovarjanje za zmenek ali druženje, druženje samo in ves čas odnosa med fantom in dekletom, ko sta par, pa še ne živita v skupnem gospodinjstvu«, ter navede, kje vse se srečujemo s predsodki, »ki predstavljajo enega najbolj trdovratnih vzrokov za neenakost spolov družbi«. Toda onkraj navajanja teh resnic ni jasno, kaj bodo ministrica Ksenija Klampfer, ministrstvo in nevladniki počeli, da se bodo predsodki zmanjšali. Še več, v besedilu razpisa niti ni jasno razbrati, da je to cilj.

Bodo vohunili na zmenkih?

Okvirna višina sredstev razpisa je 50.000 evrov. Na razpisu lahko sodelujejo nevladne organizacije, ki izpolnjujejo pogoje, določene v 2. členu Zakona o nevladnih organizacijah, in »njihov projekt v celoti predstavlja nov pristop k obravnavani tematiki enakosti spolov«. Nekateri se sprašujejo, ali to zdaj pomeni, da bo ministrstvo na teren poslalo ovaduhe, ki bodo motrili zmenke, vendar ministrstvo v razpisu pojasnjuje, da raziskave niso predmet javnega razpisa in v okviru javnega razpisa ne bodo financirane, saj projekt ni namenjen raziskovalnim institucijam, ampak nevladnim organizacijam in manjšim projektom, ki se izvajajo prvič.

STA
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Ksenija Klampfer, so objavili razpis, ki ga ni lahko razumeti.

Ministrstvo pojasnjuje

Zaradi kopice nejasnosti smo se obrnili na ministrstvo, kjer so nam poskušali pojasniti namen razpisa in njegove cilje. V sektorju za enake možnosti, ki ga vodi Maruša Gortnar, so povedali, da se opirajo na podatke slovenske nacionalne raziskave iz leta 2010, ki ugotavlja, da je psihično nasilje v partnerskem odnosu doživela vsaka druga ženska (49 odstotkov), fizično skoraj vsaka četrta (23 odstotkov), spolno pa sedem odstotkov žensk. »Nasilje, ki ga ženske doživljajo v partnerskih odnosih, se velikokrat ne začne šele, ko se par preseli v skupno stanovanje, ampak že v času, ko še zmenkata oziroma hodita,« pravijo na ministrstvu, kjer že slabi dve leti izvajajo projekt Odklikni, ki se navezuje tudi na nasilje med zmenkanjem. Kot pojasnjujejo, je razpis le logična posledica, saj se mnogo mladih danes spozna na spletu, »nasilje s spleta pa se velikokrat odrazi tudi, ko se fant in dekle srečata v živo«.

In cilj razpisa je …

Na ministrstvu menijo, da spolni stereotipi oziroma pričakovanja, kakšna naj bi bila vloga žensk in moških v družbi, nimajo negativnega vpliva zgolj na ženske, ampak tudi na moške. O tem je bil govor tudi na oktobrski mednarodni konferenci, ki jo je organiziralo ministrstvo. To želi spodbuditi nevladne organizacije, da naslovijo tista področja, kjer spolni stereotipi vplivajo na fante, na primer izbira smeri šolanja ali poklica, kašna je njihova vloga v odnosu ... Ministrstvo bo predvidoma sofinanciralo vsaj pet projektov, zato bo vsak posamezni prejel največ 10 tisoč evrov.