eDavki

Z aplikacijo lahko nadzirate delodajalca

Mihael Korsika
5. 1. 2019, 10.01
Deli članek:

Državljani lahko od četrtka na svoj pametni telefon naložijo mobilno aplikacijo finančne uprave eDavki, ki bo med drugim lahko mesečno preverjala, ali je delodajalec za zaposlenega plačal prispevke za socialno varnost. Če ti ne bodo obračunani in poravnani, bo uporabnik o tem obveščen.

Profimedia
Postopek za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je zelo poenostavljen.

Davčna uprava, ki velja za enega izmed bolj rigidnih državnih sistemov, je stopila v korak s časom. Potem ko so leta 2003 uvedli informacijski sistem eDavki, so s 3. januarjem letos za fizične osebe omogočili uporabo tega sistema tudi prek mobilne aplikacije. Davčne zavezance je novost prav gotovo razveselila, saj iz dneva v dan več ljudi do svetovnega spleta dostopa le še prek pametnih telefonov. Aplikacija je sicer namenjena boljšemu informiranju in lažjemu poslovanju fizičnih oseb s Fursom.

Nadzor plačevanja prispevkov

Prek aplikacije lahko zavezanci dostopajo do vseh obrazcev s področja delovanja Fursa ter tiste, ki jih je tudi sicer mogoče oddati prek sistema eDavki, tudi elektronsko vročajo. Mobilni eDavki prinašajo več kot 30 funkcionalnosti, med katerimi je tudi nekaj novih za zavezance.

Furs
Aplikacija med drugim prinaša še koledarček, prilagojen potrebam posameznika.

Izpostaviti velja funkcijo, s katero bodo zaposleni lahko preverjali delodajalca, ali izpolnjuje vse obveznosti oziroma ali plačuje prispevke za socialno varnost. Če namreč delodajalec zavezancu ne bo obračunaval oziroma plačeval prispevkov za socialno varnost, ga bo aplikacija o tem obvestila prek tako imenovanih potisnih sporočil.

Davčna uprava je do zdaj izdala tri aplikacije za mobilne telefone: eDavki, Preveri račun in MiniBlagajna. Slednjo, ki je namenjena izdaji gotovinskih računov za "subjekte, ki letno izdajo majhno število računov", je do zdaj na pametne telefone s sistemom Android namestilo le nekaj več kot 1000 uporabnikov.

Zavezanci bodo mobilno aplikacijo lahko uporabili tudi za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. Postopek bo zelo poenostavljen, saj bo uporabnikom na voljo predizpolnjen obrazec z lanskimi podatki. Ob tem bodo vračilo dohodnine prejeli štiri dni prej kot sicer, sodelovali pa bodo tudi v nagradni igri. Vlogo je mogoče, tako kot do zdaj, oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki brez certifikata, v vseh primerih rok za oddajo ostaja 5. februar.

Aplikacija med drugim prinaša še koledarček, prilagojen potrebam posameznika, saj bo imel na njem uporabnik poleg označenih 22 splošnih rokov za izpolnitev obveznosti označene tudi roke za svoje konkretne obveznosti, kot je na primer plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Uporabnik ne bo odvisen od samoiniciativnega preverjanja omenjenih rokov, temveč ga bo aplikacija tri dni pred iztekom roka za plačilo opozorila na neporavnane obveznosti. Aplikacija eDavki tako omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev tudi prek mobilnega telefona.

Namestitev in uporaba

Mobilna aplikacija eDavki je za naprave z operacijskim sistemom Android na voljo v trgovini Google Play, za tiste s sistemom iOS pa v App Store. V aplikaciji imajo uporabniki isti uporabniški račun kot za spletni portal eDavki. Zavezanci, ki so se v eDavke že registrirali prek spletnega portala eDavki, lahko torej v mobilni aplikaciji uporabljajo isto geslo.

Če pa do zdaj še niste uporabljali sistema eDavki, morate opraviti registracijo. To storite s številko informativnega izračuna, ki ste ga lani prejel za leto 2017. Kdor številke informativnega izračuna nima, bo moral na uporabo aplikacije še malce počakati, saj morate za kodo v tem primeru zaprositi finančno upravo, ki vam jo bo poslala po pošti. Takšen postopek je sicer potreben zaradi določil o varovanju osebnih podatkov. Posamezniki, ki bi se v eDavke prijavili s certifikatom, se bodo morali prav tako v eDavke na novo registrirati.