sinhronizirali z elektroenergetskim omrežjem

Šesti blok Teša ne miruje več

J.P./STA
4. 1. 2019, 10.40
Posodobljeno: 4. 1. 2019, 10.43
Deli članek:

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki je miroval od 16. decembra, ko je bil ustavljen zaradi porušitve materiala stene ene od visokotlačnih oljnih dovodnih cevi, so danes zjutraj znova sinhronizirali z elektroenergetskim omrežjem Slovenije.

Mediaspeed
Lani je šesti blok proizvedel 2.865.901 megavatnih ur električne energije.

Popravilo je znašalo približno 25.000 evrov, poškodovani deli pa niso bili v garanciji.

Vzdrževalna dela

Kot so sporočili iz Teša, so vzdrževalci najprej zamenjali poškodovane dele, potem pa nadaljevali z načrtovanimi vzdrževalnimi deli. Ta so bila določena že v letnem načrtu, in sicer od 21. decembra do predvidoma 3. januarja. Toplotno oskrbo Šaleške doline sta v času mirovanja šestega bloka zagotavljala peti blok in plinska bloka.

Vzdrževalna dela so vključevala vgradnjo dodatnih odvodnjavanj na določenih kotlovskih kolektorjih, zamenjavo obrabljenih cevi na ceveh ponovnega pregrevanja, popravilo pogona ventilov visokotlačne postaje in ostala redna vzdrževalna dela.

Lani je sicer šesti blok proizvedel 2.865.901 megavatnih ur električne energije, kar je za 0,47 odstotka več od načrtov. Obratoval je 270 dni, načrtovano je miroval 83 dni, nenačrtovano pa 12 dni, so še dodali v družbi.