UKC Maribor

Zaradi višjih plač upajo na povečanje cen zdravstvenih storitev

G.G./STA
3. 1. 2019, 20.12
Posodobljeno: 3. 1. 2019, 20.18
Deli članek:

V Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor bo po sprejetem dogovoru med vlado in sindikati o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju moral letno nameniti 5,3 milijona evrov več za plače zaposlenih.

STA
Seja sveta UKC Maribor.

Vodstvo UKC Maribor je s številkami seznanilo svet zavoda, ki je ob tem tudi podal soglasje k spremembi sistemizacije delovnih mest v kliničnem centru, potrebni zaradi lani dogovorjenih plačnih povišanj. Teh bo deležnih 2740 od skupno okoli 3000 zaposlenih v UKC Maribor.

Prvo zvišanje za en plačni razred je v veljavi od začetka tega leta, drugo sledi novembra, tretje pa septembra 2020. Tisti do vključno 26. plačnega razreda bodo napredovali za en plačni razred, tisti višje pa večinoma za dva, saj so le redki v UKC Maribor v tretji skupini, ki predvideva povišanje za tri plačne razrede. Diplomirane medicinske sestre v intenzivni terapiji in diplomirane babice pridobijo pravico do izplačila tretjega plačnega razreda povišanja novembra letos.

Za UKC Maribor to po besedah pomočnika direktorja za ekonomske zadeve Milana Soršaka pomeni letno povečanje stroškov za plače za 5,4 odstotka oziroma 5,3 milijona evrov. Letos bo povišanje znašalo 3,5 milijona evrov in v letu 2020 še dodatnih 1,8 milijona evrov.

Kako bodo zagotovili denar?

"Osebno sem tega zelo vesel, saj si vsakdo od teh ljudi zasluži višje plačilo za težko delo, ki ga vsakodnevno opravlja," je dejal strokovni direktor Matjaž Vogrin. Obenem je izrazil zaskrbljenost, kako bodo ti izdatki vplivali na poslovanje bolnišnice. "Upamo, da bo ministrstvo izpolnilo svojo obljubo in da bomo lahko pokrili dodatne stroške dela z dodatnimi sredstvi. Zaenkrat imamo le ustna zagotovila," je povedal. Podobne pomisleke so izrazili tudi nekateri člani sveta zavoda. Zato so na današnji seji sprejeli sklep, v katerem pozivajo ministrstvo za zdravje, naj čim prej pojasni, kako bo pokrilo finančne posledice sklenjenega dogovora med vlado in sindikati v bolnišnicah.

Edina, ki ni podprla tega sklepa, je bila članica sveta zavoda Suzana Jarc, ki v tem organu zastopa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Po njenih ocenah takšni pozivi zaenkrat še niso potrebni, saj je vlada obljubila kritje za to povišanje. Dvomi tudi v izračune UKC Maribor, ki kažejo, da bi za pokritje tega višanja plač moralo priti letos do zvišanja cen zdravstvenih storitev za dva odstotka, in leta 2020 še za dodatni odstotek.

UKC Maribor je v devetih mesecih lanskega leta izkazoval 2,7 milijona evrov izgube, s sanacijskim programom pa namerava uravnotežiti poslovanje v letu 2020. Kako bo omenjeni dvig stroškov dela vplival na ta načrt, zaenkrat še ne znajo odgovoriti.

Zdravniki se vračajo

Po besedah Vogrina pa upajo, da bo omenjeni dvig plač imel za posledico lažje pridobivanje kadrov. "Odliv zdravnikov se je v zadnjih mesecih sicer že obrnil. Zgodilo se je celo, da se nekateri zdravniki, ki so pred tem zapustili bolnišnico, vračajo. Še vedno pa smo soočeni z odlivom sestrskega kadra, velike težave imamo tudi pri drugem kadru, na primer na področju informatike, saj so plače, ki jih zagotavlja ta plačni sistem, enostavno prenizke, da bi kadre pridobili oziroma zadržali," je pojasnil.

Glede na sprejeto sistemizacijo delovnih mest v UKC Maribor manjka okoli 70 zdravnikov in 150 medicinskih sester.