DENAR

Slovenci, te spremembe prinaša novo leto!

Žiga Kariž
4. 1. 2019, 06.45
Posodobljeno: 4. 1. 2019, 07.07
Deli članek:

Ste si v letu 2019 zaželeli več denarja? Ogromno Slovencev bo že februarja prejelo višje plače, a vse nas čakajo tudi višji izdatki. Kdo dobi več in kaj se bo podražilo?

Profimedia
Že začetek leta 2019 prinaša spremembe.

Sedemdeset tisoč zaposlenih bo z novim letom prejelo za 50 evrov višjo minimalno plačo. Ta se bo s 638 evrov neto zvišala na 667 evrov neto. In z veseljem lahko pričakujejo tudi naslednje novo leto, ki bo, če ne bo večjih pretresov, prineslo vnovično zvišanje. Višje bodo tudi plače v skoraj celotni javni upravi. Glede na nedavno sklenjen stavkovni dogovor se bodo dvignile za en plačni razred oziroma štiri odstotke. Prvo višje izplačilo bo februarja. Zvišanje pa bo prineslo kar nekaj težav, saj vlada še ne ve čisto natančno, kje bo vzela denar. Ker se bodo zvišale tudi plače zaposlenih v domovih za ostarele, bodo domovi primorani zvišati cene oskrbnin. Predvidoma naj bi se zvišale za dva odstotka. 

Dreamstime
Zaradi pogostejših težav starejših nosečnic jih zdravniki še natančneje spremljajo, pa tudi na voljo jim je več brezplačnih testov za ugotavljanje nepravilnosti ploda.

Konec Zujfa

Sprostil se bo še eden od zadnjih ukrepov zloglasnega Zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf), zaradi katerega so matere oziroma očetje na porodniškem dopustu prejemali le 90 odstotkov starševskega nadomestila. Ukinitvi tega ukrepa so se izogibale vse vlade po Zujfu, a s prvim januarjem ni več razlogov za njegovo podaljšanje in starševsko nadomestilo se bo povišalo na sto odstotkov posameznikove povprečne plače v zadnjih 12 mesecih.

Kasneje v pokoj

Z novim letom so se po starosti, ki jo morajo doseči za upokojitev, ženske izenačile z moškimi. Oboji po novem potrebujejo 40 let delovne dobe in morajo dopolniti starost 60 let. Za izračun pokojninske osnove se bodo upoštevale osnove iz katerihkoli najugodnejših zaporednih 24 let zavarovanja od leta 1970.

Profimedia
Cena oskrbe v domovih se je že zvišala.

Dražji dopust

Na podlagi zakona o spodbujanju razvoja turizma bodo slovenske občine lahko začele turistom poleg turistične takse zaračunavati še promocijsko takso. Ta znaša četrtino obračunane turistične takse, skupni znesek pa je lahko največ 3,125 evra na osebo na dan. Turistična taksa je prihodek občin, promocijska taksa pa bo namenjena promociji slovenskih turističnih destinacij in bo nov prihodek Slovenske turistične organizacije (STO). Z novim letom se je zvišala tudi cestnina skozi predor Karavanke in bo odslej znašala 7,40 evra v eno smer za vozila iz prvega cestninskega razreda. Dobri možje so poskrbeli, da bodo morali nekaj več nameniti tudi vozniki tovornih vozil, saj bodo za vožnjo na relacijah Ljubljana–Koper in Ljubljana–Šentrupert plačevali pribitek k cestnini.

Internet in zdravje

Nekateri ponudniki telekomunikacijskih storitev bodo s prihodom leta 2019 podražili svoje storitve. Tako so številni uporabniki mobilne telefonije in internetnih storitev že prejeli obvestila o novih paketih in novih cenah, ki so v povprečju na paket višje za evro ali dva. Če nova vlada ne bo ukinila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je pričakovati, da se bodo letos višale tudi te premije. Ena od zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je svoje zavarovance že obvestila o dvigu cen.