Kako kruto

Huda tragedija na silvestrovo: nesreča vzela Eneja in Simona

P.K.
3. 1. 2019, 19.32
Deli članek:

Tik pred polnočjo je počilo. V zveriženi pločevini je bilo ujetih pet mladeničev, pet prijateljev. Prihiteli so gasilci, policisti in reševalci, a za dva, voznika in potnika za njim, ni bilo pomoči.

PGD Komen
Starejši volkswagnov passat je bil po trčenju v drevo povsem izmaličen.

V ponedeljek, 31. decembra, kmalu po 23.30 je zazvonil telefon Regionalnega centra za obveščanje Postojna. Sporočili so jim novico o grozljivi nesreči v vasi Gorjansko na Krasu (občina Komen). Center je aktiviral intervencijske službe in začela se je bitka s časom.
»Policisti so na kraju ugotovili, da je bilo v prometni nesreči udeleženo eno vozilo, v katerem je bilo pet oseb. Z ogledom so ugotovili, da je 18-letni voznik peljal osebni avto od Brestovice na Gorjansko, kjer je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in v drevoredu zapeljal v levo ter trčil v drevo,« je kmalu po nezgodi sporočila Policijska uprava Koper.

Neuspešno oživljanje

Nadalje so razkrili, da so bile v vozilu štiri polnoletne osebe, eden pa je štel 17 let; vsi prihajajo s Krasa, iz okoliških vasi. »Na kraju so bili gasilci in reševalci. Eden od potnikov je umrl takoj (potnik zadaj), za drugega (voznika, ki so ga na kraju nesreče tudi oživljali) pa je zdravnik potrdil smrt ob 1.30. Ostale tri potnike so reševalci odpeljali na zdravljenje v bolnišnico Šempeter,« je o žalostnem razpletu sporočila koprska policija.

Na intervencijo so poleg sežanskih poklicnih gasilcev hiteli tudi komenski prostovoljni gasilci. Besede slednjih, ki so jih izrazili po reševanju, nakazujejo, kako jih je nesreča zaznamovala, ne nazadnje so nekateri gasilci žrtve hude nezgode in njihove svojce celo poznali. »Reševanje je bilo zelo težko in naporno. Gasilci smo zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in s tehničnim posegom rešili dve ukleščeni osebi. Nudili smo pomoč reševalcem pri reanimaciji in oskrbi poškodovancev ter cestni službi pri sanaciji cestišča. Tri osebe so reševalci prepeljali v šempetrsko bolnišnico, reanimacija dveh oseb na kraju dogodka pa ni bila uspešna. Na intervenciji so sodelovali štirje gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana z dvema voziloma in enajst gasilcev Prostovoljnega društva Komen z dvema voziloma ter reševalci in policisti,« so pojasnili.

PGD Komen
Za vso ekipo, ki je reševala prijatelje, je bila intervencija težka in naporna.

Glasbenik in športnik

Po naših informacijah naj bi v nesreči življenje izgubila 18-letni Enej Rener iz Kobdilja in enako stari Simon Birsa z Gorjanskega. Fanta sta bila dolgoletna prijatelja, menda tudi sošolca v osnovni šoli. Enej naj bi bil glasbenik, tudi član zelo uspešnega Pihalnega orkestra Komen. Simon, ki naj bi imel prav tako glasbeno žilico, pa je bil strasten športnik; igral in zanimal se je za nogomet.

Domačini pravijo, da naj bi avto vozil Enej, medtem ko je Simon sedel za njim. Preostali trije fantje, še dva 18-letnika in 17-letnik, so se resneje poškodovali. Eden naj bi imel kar hude poškodbe in je v kritičnem stanju, ostala dva sta menda stabilna in zunaj smrtne nevarnosti.

Nesreča tik pred ciljem

»Če sem prav razumela vaške govorice, so bili fantje namenjeni v cerkev na Gorjanskem, kjer naj bi točno ob polnoči potegnili za cerkveni zvon, kar naj bi simboliziralo izpolnitev želja v novem letu. Namesto te lepe geste pa se je zgodila tragedija, ki nas je izjemno šokirala. Nezgoda se sicer pripetila nedaleč stran od domače hiše enega od preminulih v avtomobilu in le nekaj metrov pred gorjansko cerkvijo, ki je bila njihov cilj …« nam je žalostna pripovedovala domačinka.

Tudi župan občine Komen, kjer se je vse dogajalo in od koder prihajajo fantje, Erik Modic, je bil ob nesreči povsem iz sebe. »Žal se je leto 2018 v svojih zadnjih izdihljajih od nas poslovilo z veliko tragedijo, ki se je pripetila na Gorjanskem. Prav v tistih trenutkih, ko smo v krogu prijateljev in bližnjih veselo nazdravljali novemu letu in si voščili veliko sreče ter zdravja, se je za dva mlada človeka za vedno ustavila njuna življenjska ura. Z mislimi smo pri njunih sopotnikih, ki so na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, in pri vseh njihovih svojcih, ki žalujejo oziroma so v skrbeh za njihovo zdravje so se glasile njegove ganljive besede, ki jih je skupaj z voščilom prek facebooka namenil vsem občanom.