Portal eDavki omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika doma ali v pisarni. Uporabnik lahko postane vsak davčni zavezanec, potrebuje le računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in ustrezno digitalno potrdilo. 

Zdaj ima torej na voljo tudi mobilno aplikacijo eDavki. Ta je za naprave z operacijskim sistemom Android na voljo v trgovini Google Play, za tiste s sistemom iOS pa v App Store. 

Lažje poslovanje

Aplikacija je namenjena boljšemu informiranju in lažjemu poslovanju fizičnih oseb s Fursom, so pojasnili na finančni upravi. Za njeno uporabo se uporablja isti uporabniški račun kot za spletni portal eDavki. Zavezanci, ki so se v eDavke že registrirali preko spletnega portala eDavki, torej v mobilni aplikaciji uporabljajo isto geslo. 

Mobilna aplikacija fizičnim osebam prinaša tudi številne nove funkcionalnosti. Med njimi je denimo personalizirani koledarček, preko katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah, kot denimo obvestilo o izteku roka plačila določenega davka. Aplikacija bo posredovala tudi opozorila, če delodajalec zavezancu ne bo obračunaval in/ali plačeval prispevkov za socialno varnost. 

Zavezanci lahko informacijski sistem eDavki uporabljajo že od leta 2003 in čeprav ga stalno nadgrajujejo in posodabljajo z novimi funkcionalnostmi, je bil prve večje prenove deležen šele lani jeseni, ko so na Fursu portal eDavki tudi grafično prenovili. Za letos napovedujejo še dodatne nadgradnje sistema. Sistem eDavki trenutno uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb in vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s Fursom poslovati elektronsko na podlagi zakona.

edavki, aplikacija
Furs
Do Fursovega sistema eDavki je zdaj mogoče dostopati tudi prek mobilne aplikacije.

Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane

Prednost poslovanja preko sistema eDavki:
- uporabniki mobilne aplikacije eDavki bodo lahko uporabljali predizpolnjeni obrazec z lanskimi podatki;
- vračilo dohodnine 4 dni prej, kot sicer;
- sodelovanje v nagradni igri za električni skiro, električno kolo in 25.000 evrov. 

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 5. februarja 2019 vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«. 

Vlogo je letos prvič mogoče oddati prek mobilne aplikacije eDavki. Prednost tega načina je tudi, da boste imeli možnost pred izpolnjenega obrazca z lanskimi podatki. 

Vlogo je seveda mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki brez certifikata.
Če zavezanec želi sodelovati v nagradni igri, se mu za oddan obrazec tako preko mobilne aplikacije kot preko sistema eDavkov dodeli srečka, s katero se poteguje za električni skiro, električno kolo in nagrado v višini 25.000 EUR. 

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki. 

Glede uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane še posebej izpostavljamo pravico do povišane posebne olajšave zavezanca za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, če: 

• ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (oznaka sorodstvenega razmerja A5) ali
• je v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožen za delo, ne glede na starost (oznaka sorodstvenega razmerja B).