Kdo nas je navduševal

Luka prodrl v NBA, Ilka se je vrnila, Janja prevladuje

T.L./STA
31. 12. 2018, 22.10
Posodobljeno: 31. 12. 2018, 22.14
Deli članek:

V športnem letu 2018 ogromno slovenskih uspehov, a tudi nekaj minusov.

Reuters
Luka je navdušil.

Olimpijske igre v Pyeongchangu 2018 z dvema medaljama, prodor Luke Dončića tudi v NBA, prevlada Janje Garnbret v plezalnem svetu, vrnitev Ilke Štuhec ... vse to in še kaj so športne zgodbe Slovencev v letu 2018, ki pa ima tudi nekoliko manj prijetno plat: padec nogometne in košarkarske reprezentance, slednja je ostala brez nastopa na SP.

Kako začeti pregled športnih uspehov v letu, ki se izteka? Verjetno je logičen začetek slovenske uspešne zgodbe južnokorejski Pyeongchang. Pravo zimsko zgodbo so Slovenci začinili s številnimi uspehi, dva pa sta seveda še posebej izstopala: Jakov Fak s srebrno in Žan Košir z bronasto medaljo.

STA
Jakov Fak z medaljo.

Čeprav medalj ni bilo toliko kot na prejšnjih igrah v Sočiju, so bili v slovenski olimpijski reprezentanci po koncu dogajanja v Južni Koreji vseeno zadovoljni.

Fak je po številnih težavah, s katerimi se je boril v zadnjih dveh letih, in tudi po ne najboljšem začetku iger zablestel na najdaljši preizkušnji in si priboril srebro, kar je bila prva medalja za slovenski biatlon na olimpijskih igrah.

STA
Žan Košir

Košir pa ima zdaj v svoji zbirki že tri olimpijske medalje, dvema iz Sočija je dodal še bron iz Južne Koreje. Sprva je bilo v Pyeongchangu celo nekaj slabe volje, saj je bil Slovenec prepričan, da je v polfinalu ciljno črto prečkal pred kasnejšim dobitnikom srebra Leejem Sang-hojem, a mu je nazadnje ostal boj za bron, ki ga je dobil proti Francozu Sylvainu Dufourju.

Že vso sezono in celotno leto pa blesti Luka Dončić. Čudežni deček slovenske košarke je navdušil povsod, kamor je prišel: v Realu je bil evropski prvak, potem je pri rosnih 19 letih odšel v NBA. Čeprav so mnogi dvomili v pravilnost odločitve, češ da bi moral še nekaj časa zoreti v Evropi, je že prvih tednih in mesecih onstran Atlantika pokazal, da misli resno pri osvajanju košarkarskega sveta. Amerika je dobila novega zvezdnika, Slovenija pa samo še potrditev tistega, kar je vedela že nekaj let ...

Košarkarji brez vozovnice za Kitajsko

A košarkarska zgodba ima v Sloveniji v letu 2018 tudi drugo, manj prijetno plat. Evropski prvaki iz lanskega leta so letos dosegli dno krivulje uspehov. Pomlajena in oslabljena zasedba brez številnih članov zlate ekipe iz Turčije ni bila konkurenčna in je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 ostala brez vozovnice za Kitajsko.

Košarkarji pa niso bili edini, ki so razočarali slovenske navijače. Še bolj slabe volje so bili ti ob nastopih slovenske nogometne reprezentance. V novem tekmovanju, evropski ligi, četi selektorja Tomaža Kavčiča ni in ni šlo. Tri točke za tri neodločene izide so bile izkupiček, ki je Slovenijo potisnil na zadnje mesto skupine v ligi C in s tem v nižji razred tega tekmovanja.

Posledica je bila tudi selektorska menjava - pričakovano je konec leta na mestu selektorja spet pristal nekdanji strateg Matjaž Kek, ki ga čaka zahtevna naloga vračanja navzgor.

Bobo
Slovenski nogometaši v Stožicah.

Odbojkarji so se na svojem največjem tekmovanju odrezali bolje, nastopili so na svetovnem prvenstvu v Italiji ter po zmagah proti Dominikanski republiki, Japonski, dvakrat Belgiji in porazih proti Argentini, Italiji, Braziliji in Avstraliji končali na 12. mestu.

Med moštvenimi športi velja omeniti še hokejiste. Na SP se jim sicer ni uspelo uvrstiti med elito, obtičali so med drugoligaši, so pa po drugi strani blesteli na olimpijskih igrah. Že sama uvrstitev nanje je za državo s tako malo igralci skorajda čudež, Slovenci pa so letos premagali Slovaško in ZDA ter po tesnem porazu z Norveško ostali brez izločilnih bojev. Prav med OI je sicer udarila še novica o dopinškem prekršku Žige Jegliča, ki pa je do konca leta že prestal osemmesečno kazen.

Med pozitivnimi športnimi vidiki 2018 sta seveda tudi Janja Granbret in Primož Roglič. Garnbretova je blestela na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, postala je prva zmagovalka v bodoči olimpijski disciplini, kombinaciji, dobila je dve zlati medalji in eno srebrno; blestela je tudi na tekmah svetovnega pokala, kjer je na vseh letošnjih tekmah, na katerih je nastopila, končala bodisi na prvem ali drugem mestu.

Primož Roglič pa je poleti obnorel kolesarsko Slovenijo z nastopi na francoskem Touru. Tudi tisti, ki jih kolesarstvo ne zanima, so vsak dan s pridržanim dihom spremljali njegove podvige in se iskreno razveselili njegovega izjemnega nastopa za etapno zmago na kraljevski 19. etapi. Dodal pa je še skupne zmage na etapnih dirkah po Baskiji, Romandiji in še domačo po Sloveniji.

Profimedia
Ilka Štuhec si uspešnejše vrnitve v beli cirkus ni mogla zamisliti.

Tik pred koncem leta pa je navdušila še Ilka Štuhec. Le kdo ji ne bi privoščil? Po izgubljenem letu zaradi poškodbe se je vrnila skorajda takšna, kot je bila nekoč, in tudi zmagovati je začela hitro. Konec decembra je v dveh dneh v Val Gardeni dosegla dve zmagi, to drugo pa je potem s slavjem na isti dan za svoj prvi uspeh v svetovnem pokalu lepo začinil še Žan Kranjec.