Tihi ubijalec na pohodu

Pri zastrupitvi so najprej in najbolj prizadeti možgani

Monika Horvat / Štajerski tednik
1. 1. 2019, 07.46
Deli članek:

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je najpogostejša nenamerna smrtna zastrupitev pri nas. Vsako leto se zastrupi okoli 50 ljudi, za okoli deset je ta nevarni plin usoden.

Dreamstime
Za preprečevanje zastrupitev z ogljikovim monoksidom strokovnjaki svetujejo reden pregled in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov ter redno prezračevanje bivalnih prostorov.

Kurilna sezona je v polnem teku, z njo pa tudi nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO). Kljub opozorilom se v Sloveniji vsako leto s tem nevarnim plinom zastrupi ali umre kar nekaj ljudi. Število zastrupljencev pa v zadnjih desetih letih celo narašča, opozarja zdravnik Miran Brvar s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo na Interni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana: »V zadnjih desetih letih (2007–2016) se je v UKC Ljubljana zaradi izpostavljenosti in/ali zastrupitve z ogljikovim monoksidom zdravilo 365 bolnikov. V letu 2007 smo v UKC Ljubljana zdravili približno sedem zastrupljencev s CO na 100.000 prebivalcev iz Ljubljane in okolice, v letu 2016 pa že skoraj 12 zastrupljencev s CO na 100.000 prebivalcev.«

Pogosti primeri zastrupitve celih družin

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se z ogljikovim monoksidom vsako leto zastrupi okoli 50 ljudi. Gre za zelo strupen plin, ki je brez vonja, barve in okusa, zato ga s čutili ne moremo zaznati. A nas ta lahko ubije. Žal so pogosti primeri zastrupitve celih družin. »V preteklih desetih letih je zaradi ogljikovega monoksida umrlo 96 ljudi. Z njim se lahko zastrupimo vsi, poleg tega pa ga s čutili ne moremo zaznati, zato ga tudi imenujemo tihi morilec,« pojasnjujejo na inštitutu.

Strupeni plin nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga in drugega. Običajni izvori ogljikovega monoksida so tako peči na drva in premog, kamini, plinski gorilniki za ogrevanje prostorov in vode, žar v zaprtih prostorih, avtomobilski motorji, agregati za proizvodnjo elektrike in motorne žage, kosilnice, ventilatorji ter črpalke ...

Ogljikov monoksid lahko povzroči trajne okvare možganov

Pri zastrupitvi s CO so najprej in najbolj prizadeti možgani. Pogosto pa se na prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju največkrat pomisli šele takrat, ko nekdo izgubi zavest, pravijo na NIJZ. Pomembno je, da v primeru suma na zastrupitev z ogljikovim monoksidom o tem takoj obvestite zdravnika. »Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom je treba vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve z ogljikovim monoksidom lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli,« še svarijo na NIJZ.

Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v prostoru nas lahko pravočasno opozori alarmna naprava oziroma javljalnik (detektor) ogljikovega monoksida v zraku.

Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom

Manjša izpostavljenost CO: rahel glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, oslabelost, omotičnost, bolečine, enake simptomom gripe.

Srednja izpostavljenost CO: možni ščipajoči glavoboli, zaspanost, zmedenost, motnje vida, visok srčni utrip Visoka izpostavljenost CO: nezavest, krči, odpoved srca in prenehanje dihanja, smrt.