Višje temperature

Letošnje leto v večini Slovenije drugo ali tretje najtoplejše doslej

T.L./STA
27. 12. 2018, 16.00
Posodobljeno: 27. 12. 2018, 16.04
Deli članek:

Povprečna dnevna temperatura v Ljubljani je v zadnjih 30 dneh znašala dve stopinji in pol Celzija, kar je višje od povprečja med letoma 1981 in 2010. V zadnjih 12 mesecih je bila povprečna dnevna temperatura v prestolnici 12,5 stopinje Celzija, kar je 1,6 stopinje več od dolgoletnega povprečja.

Bobo
Povprečna dnevna temperatura v Ljubljani je v zadnjih 30 dneh znašala dve stopinji in pol Celzija, kar je višje od povprečja med letoma 1981 in 2010, ko je bila izračunana pri dveh stopinjah Celzija.

Po napovedih Arsa bo vreme v petek pa bo sprva pretežno oblačno, popoldne pa bodo od severa prišle delne razjasnitve. V soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, po nižinah bo večji del dneva megla. V nedeljo bo pretežno oblačno, na severovzhodu bodo možne rahle padavine.

Letošnje leto bo po meritvah in vremenski napovedi za naslednje dni v večjem delu Slovenije drugo ali tretje najtoplejše doslej, je na družbenem omrežju Twitter sporočila Agencija RS za okolje (Arso). Na državni ravni je bilo po njihovih podatkih v obdobju od 1961 malenkost toplejše le leto 2014.

Povprečna dnevna temperatura v Ljubljani je v zadnjih 30 dneh znašala dve stopinji in pol Celzija, kar je višje od povprečja med letoma 1981 in 2010, ko je bila izračunana pri dveh stopinjah Celzija. V zadnjih 12 mesecih je bila povprečna dnevna temperatura v prestolnici 12,5 stopinje Celzija, kar je 1,6 stopinje več od dolgoletnega povprečja.

Zadnji božični sneg pred enajstimi leti

Tako kot prejšnja leta, tudi letošnji božič nismo imeli snega. Zadnji bel božič, ko je sneg zapadel tudi po nižinah, smo doživeli pred 11 leti. Nazadnje je debela snežna odeja zapadla 1994. Leta 2007 je sneg pobelil predvsem južno in vzhodno Slovenijo, 2011 pa je sneg zapadel v višje ležečih predelih, kažejo podatki agencije za okolje.

Nadpovprečno topla je bila tudi letošnja jesen, konec julija in v začetku avgusta pa je državo zajel vročinski val. Izjemno topel je bil tudi letošnji april. Posamezni popoldnevi so bili za april nenavadno topli, po nižinah se je nekajkrat ogrelo nad 25 stopinj Celzija, krajevno dan ali dva celo do 30 stopinj Celzija. Podrobnejše poročilo bo Arso pripravil do sredine januarja.